Antreprenorii au un rol vital în economia ţării. Ei sunt aceia care creează în România locuri de muncă, atunci când nimeni nu pare să mai facă angajări. Dacă ne uităm pe cele mai recente statistici, un studiu al Comisiei Europene relevă faptul că sunt peste 40,6 milioane de antreprenori la nivel european, în timp ce, pe plan local, în ultimii şase ani, au fost raportate peste 620.000 de companii nou înfiinţate. Doar în primul semestru, în România au fost înființate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, arată datele de la Registrul Comerțului. Iar noul Guvern și-a propus să crească aceste cifre. „Avem alocaţi 160 de milioane de euro anual pentru startup-uri, 40 milioane de euro pentru promovare la export şi un nou tip de ajutor de stat pe care vrem să îl denumim Scale Up, care se adresează firmelor mici. Acestea vor primi între 1 şi 5 milioane de euro ajutor de la stat pentru dezvoltare astfel încât firmele mici să devină motorul economiei şi să nu devenim doar o piaţă de desfacere pentru multinaţionale”, a spus Costin Borc, Ministrul Economiei, în cadrul conferinței „Investiţii străine & investitori autohtoni. Cum creştem economia românească?”, organizată de revista Capital.
Memorandumul a fost adoptat de Guvern în data de 8 septembrie 2016, iar potrivit acestuia Întreprinderile Mici și Mijlocii vor fi sprijinite să-și dezvolte investițiile printr-o nouă schemă multianuală de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), în valoare totală de 900 milioane de lei (200 de milioane de euro). Astfel pe perioada 2017 – 2023, firmele mici și mijlocii vor primi ajutoare de stat de până la 5 milioane de euro, cu un plan de afaceri bine pus la punct. Guvernul estimeaza că va ajuta 200 de firme în această schemă de ajutoare de minimis.
Cum se dau banii
Investițiile realizate în cadrul acestei scheme trebuie să fie de minimum 4,5 milioane de lei, adică aproximativ un milion de lei, fără TVA, iar nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar nu poate depăși 22,5 milioane lei, mai precis 5 milioane de euro.
Firmele mici care fac afaceri în județul Ilfov sau în București vor primi ajutor de stat de doar 30% din valoarea totală a investiției, astfel, acestea vor trebui să-și asigure 70% din investiție. Iar asta pentru că, pe perioada 2017-2020, statul vrea să atragă investiții mai mari în zonele mai sărace. Dacă vorbim despre firmele mijlocii care fac invstiții în București și Ilfov, ajutorul de mimis este de 20%.
În județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, (în regiunea de VEST), ajutorul de stat va fi de 40% pentru firmele mici, în timp ce pentru cele mijlocii de 30%. În restul țării, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, intensitatea ajutorului de stat va fi de 70% din investiție pentru firmele mici și de 60% pentru întreprinderile mijlocii.
Cui se dau banii
Printre condițiile care trebuie îndeplinite de către micii antreprenori pentru a putea beneficia de această schemă se numără:
– să fie considerate investiții inițiale.
– să își demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe perioada implementării investiției și 5 ani de la data finalizarii acesteia conform planului de afaceri.
– să genereze contribuții la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul general consolidat al statului, pentru perioada implementării investiției și 5 ani de la data finalizării acesteia.
Ce sectoare nu pot beneficia de această schemă:
Agricultura
Distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice
Fabricarea vinurilor
Fabricarea berii
Construcții de clădiri
Comerț
Transporturi
Hoteluri și alte facilitate de cazare
Restaurante și alte activități de servicii de alimentație.