Noua lege prevede mai multe schimbări pentru persoanele care urmează să iasă la pensie. Una dintre ele îi vizează pe cei care se pot pensiona anticipat, fără a fi penalizați de stat.
Toți cei care urmează să iasă la pensie trebuie să știe. Noua lege urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Există și anumite excepții, care se aplică de la 1 ianuarie. Aceasta vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii.
Noua lege introduce schimbări pentru cei care urmează să iasă la pensie
Amintim că pensionarii au beneficiat, de la 1 ianuarie, de o creștere a pensiei în raport cu inflația. Totuși, autoritățile promit că o creștere mult mai mare va avea loc la 1 septembrie 2024. Ar urma să se întâmplă după ce toate pensiile românilor vor fi recalculate.
Potrivit promisiunilor făcute de autorități, veniturile ar urma să crească considerabil. Noua lege prevede multe alte schimbări. Una dintre ele îi vizează pe cei care se pot pensiona anticipat, fără a fi penalizați de stat.
Conform noii legi, există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie. În primul rând, este vorba despre românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă. Se aplică următoarele reguli:
- pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare;
- pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.
Amintim că locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
La rândul lor, locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
În al doilea rând, este vorba despre bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.
Simona Bucura Oprescu a oferit mai multe explicații
Amintim că ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit anterior mai mult explicații. Aceasta a susținut că se va face recalculare pentru „absolut toate dosarele de pensie”. Mai mult, recalcularea nu va ține cont de legea pe care s-a ieșit. Se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.
„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.
Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a susținut Simona Bucura Oprescu.