Aproximativ 10.000 de români au beneficiat, anul trecut, de servicii medicale în străinătate, iar estimările pentru 2011 relevă o dublare a numărului, ținând cont că în Consiliul Uniunii Europene se va întocmi un plan ce va reglementa turismul medical prin directiva despre drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. Cei mai mulți români au ales clinicile și spitalele din Ungaria, Austria și Germania, chiar dacă prețul serviciilor este, în unele cazuri, și cu 70% mai mare decât cel din România.

„Cei mai mulți merg pentru o a doua opinie privind diagnosticul stabilit în România. Se caută intervenții chirurgicale sau controale în regim de urgență. Foarte puțini se duc pentru un control general anual“, spune Răzvan Nacea, director în cadrul agenției Seytour, unul dintre primii turoperatori care și-au făcut o divizie medicală. Potrivit acestuia, un set complet de servicii de investigații pornește de la 700-800 de euro și poate ajunge și la 2.000-3.000 de euro, în funcție de analizele opționale. Pentru cei interesați doar de anumite investigații, tarifele pachetelor din portofoliul agențiilor de turism sunt ceva mai accesibile.

„Spre exemplu, verificarea existenței cancerului de piele îl costă pe pacient 260 de euro. Analizele de laborator de rutină costă 280 de euro, în timp ce examinarea ginecologică este 260 de euro și mamograma 280 de euro. Mai scumpă este cardiograma plus, pentru care pacientul plătește 360 de euro“, arată Sorin Văduvoiu, director executiv Perfect Tour, turoperator care și-a lansat luna trecută divizia Medical Premium, în urma numeroaselor cereri pentru astfel de pachete. „În prezent, avem 30-50 de cereri pe săptămână pentru turism medical. Majoritatea celor care apelează la aceste pachete au un istoric medical care-i îndrumă, practic, către clinici din străinătate. Avem, momentan, colaborare doar cu spitale și clinici din Austria, dar vom extinde oferta și cu unități medicale din Turcia“, adaugă managerul Perfect Tour.  
Printre cele mai scumpe pachete me­dicale disponibile în portofoliul agen­țiilor se numără cele pentru relaxare și prevenire holistică (masaj terapeutic, homeopatie, medicină naturistă) dedicate persoanelor cu puțin timp liber la dispoziție. Astfel de pachete costă între 1.800 și 2.700 de euro și includ consultații, diagnosticarea variației bătăilor inimii, profilul neurologic și cel de risc vascular, respectiv diverse terapii. La toate acestea se adaugă ex­cursii, cazare și gustări tradiționale.
Aproape 60.000 de străini se tratează în România
Fluxul de turiști străini în diferite țări din Europa au făcut ca, în 2009, Polonia să obțină 450 de milioane de dolari din turismul medical și de frumusețe, în timp ce Austria are venituri de 600-700 de milioane de dolari din astfel de activități. La nivel mondial, India câștigă cel mai mult din turism medical, adică peste un miliard de dolari anual. În România, piața de turism medical are o valoare estimată la 250 de milioane de dolari, însă cu posibilități de dublare până în 2014, după cum afirmă reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), citând un studiu al Market Insight. Potrivit ANAT, numărul străinilor care se tratează în România ajunge anual la 60.000 de persoane, cu un potențial de creștere de 30% pe an. „Am creat pachete speciale pentru străinii care vor să vină pentru probleme stomatologice. La noi, implantul dentar costă 500 de euro, la care se adaugă transportul și cazarea“, spune Bogdan Vlădilă, medic specialist stomatologie generală al Dentist Holiday. Potrivit acestuia, programele create special pentru străini vor atrage circa 100 de persoane pe lună.
Sănătate înainte de toate
SCANARE TOTALĂ A CORPULUI Cei care vor să-și verifice starea sănătății de la A la Z pot plăti 1.500 de euro pentru un pachet medical. Acesta include RMN, tomografii computerizate și sonagraf, verificarea potențialelor tumori la creier, carotidă, inimă, abdomnen, membre inferioare etc. În pachete sunt incluse cazarea și transportul. Tariful este pentru un pachet de trei-cinci zile (ofertă Seytour).
PACHET ANTIÎMBĂTRÂNIRE Oferta e vala­bilă pentru o clinică din Austria și costă 2.648 de euro. Turistul are incluse patru consultații cu un doctor specialist, profil de stres și neurologic, profil antiîmbătrânire, șase terapii antiîmbătrânire, cinci nopți de cazare cu mic dejun și gustare tradițională, un tur al Vienei cu autocarul, respectiv un tur al orașului Salzburg. (ofertă Perfect Tour).
75,8 mld. de euro este valoarea pieței turismului medical la nivel mondial. Germania stă cel mai bine din Europa la acest capitol, cu o creștere, în 2010, de aproape 20% a numărului turiștilor străini veniți la tratament