Cum să îndepărtați și să înlocuiți chitul dintre rosturile plăcilor de faianță

Sursă: Dreamstime

Una dintre cele mai simple metode de a revitaliza aspectul băii sau bucătăriei este să scăpați de orice este deteriorat sau care nu arată la fel de bine ca înainte. Dacă pe pereți aveți faianță, asta va înseamna îndepărtarea chitului dintre rosturi, care poate fi un proces dificil.

Cu toate acestea, potrivit site-ului Housedigest, de obicei, chitul vechi poate fi de obicei cu câteva unelte simple și înlocuit apoi cu unul nou în câteva ore, urmând câțiva pași simpli.

În multe cazuri, re-chituirea completă nu este necesară

Chitul este utilizat pentru umplerea rosturilor dintre plăci și pentru a adăuga stabilitate instalării plăcilor. Dacă ați observat că acest chit s-a deteriorat sau crăpat, atunci, pe lângă faptul că nu mai are un aspect plăcut, ar putea oferi umezelii șansa de a-și face loc în spatele plăcilor. În cele mai multe cazuri, re-chituirea completă nu este necesară. Dacă unele secțiuni sunt încă în regulă, le puteți lăsa așa și pur și simplu și doar înlocuiți zonele problematice. Cu toate acestea, dacă observați zone de mucegai,  cel mai bine este să scăpați de tot chitul afectat.

Ce instrumente este bine să folosiți pentru a îndepărta chitul

Una dintre cele mai eficiente metode de îndepărtare a chitului este utilizarea uneltelor special concepute pentru această activitate.

Există, totuși, câteva instrumente diferite care pot fi folosite pentru a îndepărta chitul. Orice tip de unealtă cu lamă subțire poate fi eficient, cum ar fi o șurubelniță sau un cuțit utilitar. Alternativ, puteți achiziționa un dispozitiv de îndepărtare a chitului, care are un vârf de curbat. O unealtă cu o lamă îngustă ar putea fi alegerea mai bună pentru chitul care este mai dificil de îndepărtat. Nu uitați să purtați ochelari de protecție și eventual să aveți un aspirator și saci de gunoi la îndemână. După ce v-ați pus ochelarii de protecție, alegeți instrumentul care va ajunge cel mai bine la chit. Lucrați cu atenție de-a lungul fiecărei linii care trebuie rechituită pentru a evita ciobirea marginilor plăcilor de faianță.

Chitul pe bază de ciment este cel mai popular și ușor de aplicat

Când chitul vechi începe să dispară, băgați bucățile mai mari direct în sacul de gunoi și folosiți aspiratorul pentru a aspira bucățile minuscule, pentru a menține zona de lucru fără resturi. Pe măsură ce ajungeți în colțuri, este necesar să folosiți un instrument mai mic pentru a îndepărta ușor rosturile mai dure de chit. Pentru a înlocui chitul scos dintre rosturi, va trebui să luați în considerare câteva detalii, cum ar fi culoarea și tipul. Chitul epoxidic și uretanic sunt durabile și impermeabile, dar pot fi mai costisitoare. Pe de altă parte, chitul pe bază de ciment este cel mai popular, relativ ieftin și ușor de aplicat.

Pregătiți chitul așa cum indică instrucțiunile și testați-l

Când vă apucați de treabă, trebuie să aveți la îndemână cel puțin trei găleți, bureți aspri și o cârpă. Veți avea nevoie, de asemenea, de un flotor de umplere de chit și de o prelată pentru a păstra lucrurile curate. Pregătiți chitul exact așa cum indică instrucțiunile și testați-l. Exersați mai întâi pe o secțiune mică de faianță. Astfel, puteți perfecționa metoda înainte de a aborda întreaga zonă. Când vine vorba de aplicarea chitului, faceți totul puțin câte puțin. Răbdarea este importantă dacă vreți rezultate mai bune. Asigurați-vă că chitul ajunge până la capătul rosturilor, forțându-l cu plutitorul. Cel mai important abia acum urmează: este necesar să curățați excesul de chit de pe suprafața plăcilor pe măsură ce înaintați! În cazul în care chitul este lăsat mai mult de 30 de minute, va fi dificil de îndepărtat, iar rezultatul va fi un aspect urât al lucrării.

Puteți adăuga un al doilea strat de chit?

Răspunsul clar este NU. Nu puteți pune un alt strat de chit direct peste chitul vechi . Deși presupuneți că puteți repara chitul așa cum se face cu găurile în gips-carton, utilizând un șpaclu pentru a umple găurile, această metodă nu se aplică pentru remedierea problemelor legate de chitul dintre rosturile plăcilor de faianță.