Trandafirii sunt cultivați în principal pentru flori, dar unele soiuri sunt cultivate și pentru lemn. Dincolo de scopul ornamental, petalele lor conțin un ulei esențial, care este folosit cu precădere în industria cosmetică.

Potrivit familyhandyman, majoritatea tufelor de trandafiri care se vând în magazinele de specialitate au fost selectate pentru rezistența la boli, ceea ce le face mai ușor de îngrijit.

Tipuri de tufe de trandafiri

Unele dintre cele mai comune tipuri includ:

– Trandafiri Knock Out: Aceștia înfloresc aproape continuu toată vara. Puteți avea florile lor în diferite culori – roșu, roz, alb și chiar galben. În funcție de soi, sunt în general foarte rezistenți.

– David Austin Roses: Soiul clasic englezesc este cunoscut pentru dimensiunea florilor și rezistența la boli

Cum să plantezi o tufă de trandafiri

Tufele de trandafiri sunt la fel de ușor de plantat, ca orice alt arbust, dar ar fi bine să purtați mănuși speciale, până la coate pentru a evita ca spinii să vă lase zgârieturi. Potrivit expertei Teresa Byington, ”trandafirii, ca majoritatea arbuștilor înfloriți, se comportă cel mai bine în plin soare, timp, de șase până la opt ore, în sol bine drenat și cu aproximativ 2 centimetri de apă pe săptămână, sau aproximativ echivalentul a 5 litri”.

Plantarea tufelor de trandafiri în containere

Majoritatea arbuștilor de trandafir sunt vânduți în containere. Plantați tufa de trandafiri la același nivel în care crește în recipient și aplicați doi până la 8 cm de mulci în jurul bazei. Umpleți gaura cu același pământ scos din groapa săpată.

Plantarea tufelor de trandafiri latente

La începutul primăverii, puteți găsi tufe de trandafiri care se vând ca plante latente, cu rădăcinile învelite în mușchi de turbă, într-o pungă de plastic. Înainte de plantare, scoateți-i din sac, scuturați mușchiul și înmuiați rădăcinile într-o găleată cu apă timp de aproximativ 24 de ore.

Când începeți să-i plantați, săpați o groapă suficient de adâncă pentru a înfige bine rădăcinile și construiți o moviliță în centrul găurii. Întindeți ușor rădăcinile și puneți-le peste aceasta, apoi umpleți cu același pământ pe care l-ați scos din groapă.

Tăierea trandafirilor în funcție de tipul lor

Deși recomandările generale se pot aplica, în general, tuturor tipurilor de trandafiri, există cazuri în care trebuie să țineți cont de soiul trandafirului și să urmați unele reguli specifice. Pentru tăierea trandafirilor este nevoie de o foarfecă pentru grădinărit, dar în funcție de tipul de tăiere, de specie și de dimensiunea acesteia, poate fi nevoie să folosiți și alte tipuri de foarfecă.

Trandafirii tufă cu înflorire repetată:

– trebuie scurtați cu moderație;

– lăstarii prea bătrâni sau care cresc transversal trebuie tăiați la baza tufei;

– lăsați 5 lăstari cadru pe care îi scurtați cu aproximativ o treime.

Trandafiri tufă cu o înflorire, trandafiri sălbatici și trandafiri cățărători:

– nu trebuie tăiați deloc primăvara;

– la începutul verii, îndepărtați lăstarii bolnavi sau deteriorați.

Trandafirii târâtori și tufele mici de trandafiri:

– tăiați lăstarii prea bătrâni și pe cei deteriorați;

– o tăiere radicală până la 20 cm este recomandată o dată la trei ani.

Îngrășământul nu se mai pune trandafirilor la începutul toamnei, cu cel putin o lună înainte de îngheț. Dacă puneți îngrășământ în continuare, trandafirii vor produce noi boboci, care vor îngheța apoi la venirea iernii.