Gestionarea eficientă a banilor înseamnă să obții maxim din resursele pe care le deții. Drumul către o situație financiară mai bună este pavat cu know-how și perseverență. Abordarea managementului banilor într-un mod informat, strategic, te poate ajuta atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
Există strategii și instrumente care te ajută să creezi un buget, să îți urmărești cheltuielile, să faci un plan de economisire și să îți plătești eventualele datorii.
Un plan de management al finanțelor personale trebuie să aibă în vedere următoarele etape principale:
Plănuirea unui buget
Crearea unui buget este un prim pas către obiceiuri sănătoase în ceea ce privește gestionarea banilor. Bugetarea te ajută să te asiguri că vei avea destui bani pentru lucrurile de care ai nevoie și pentru lucrurile pe care ți le dorești, în timp ce faci economii pentru obiectivele viitoare.
Estimează-ți mai întâi venitul lunar. Aceasta include salariul de la locul de muncă, plus alte surse de venit, cum ar fi bonusuri sau încasări din colaborări.
Apoi, previzionează-ți cheltuielile lunare, care sunt împărțite în mai multe categorii. Cheltuielile majore sunt cele cu întreținerea locuinței, cu mâncarea, cu împrumuturile și cu transportul. De asemenea, trebuie să ai în vedere cheltuielile de importanță secundară, precum cele pentru divertisment. De exemplu, îți poți fixa o sumă lunară pentru distracția pe un casino online.
Urmărirea cheltuielilor nu trebuie să fie complicată. Pe internet există foarte multe aplicații prin care îți poți înregistra fiecare sumă care iese din casă. Dacă preferi o opțiune clasică, pur și simplu poți nota totul într-un jurnal, negru pe alb. Nu uita să separi cheltuielile în categorii. Astfel, vei ști exact unde se duc banii tăi și în ce direcție s-ar putea să cheltuiești prea mult.
Scazi cheltuielile din venit, iar această sumă va fi punctul de plecare pentru bugetul pe care te bazezi pentru dezvoltare.
Crearea unui fond de urgență
Dezvoltarea înseamnă investiții și economisire. Este indicat să începi să economisești pentru evenimente neașteptate, cum ar fi reparații în casă, dar și pentru împlinirea unor visuri, precum achiziționare unei mașini sau a unei case.
Reține că ratele dobânzilor pot varia. Poate fi înțelept să cauți un cont de economii. Unele bănci oferă conturi de economii cu randament ridicat.
Pune veniturile suplimentare în contul tău. Când primești un bonus la locul de muncă, depune-l în contul de economii.
În cazul în care știi că poți ceda tentațiilor și există pericolul să nu virezi lunar în contul de economii suma pe care ți-o propui, ai posibilitatea să setezi ca o parte din salariu să ajungă automat în contul respectiv.
Gestionarea datoriilor
Există mai multe modalități de a plăti datoriile. Una dintre ele este numită „metoda bulgăre de zăpadă”, care se concentrează mai întâi pe achitarea celor mai mici solduri. Continuă să efectuezi plățile minime pentru toate datoriile și să folosești orice fonduri suplimentare pentru a achita cel mai mic sold. O dată
ce lichidezi o datorie, te poți concentra pe următoarea în ordinea mărimii. Această metodă are un neajuns, în sensul că putea dura mai mult până achiți datoriile cu rate mai mari, ceea ce poate costa mai mult pe termen lung.
O a doua metodă este cea a „avalanșei”. Considerată și metoda cu cea mai mare dobândă, începe cu listarea datoriilor pe baza ratelor dobânzii, de la cea mai mare la cea mai mică. Mai întâi direcționezi banii către datoria cu cea mai mare dobândă. Odată ce este achitată, fondurile proprii pot fi folosite pentru a plăti următoarea datorie de pe listă.
O altă modalitate de a aborda datoriile este consolidarea, care presupune acumularea tuturor pasivelor într-un singur cont. Această strategie nu șterge datoriile și nici nu le face mai puțin costisitoare, dar te poate ajuta să ai o viziune unitară asupra lor și să simplifici plățile.
Atingerea obiectivelor financiare necesită timp și consecvență. Pentru a ajunge la nivelul pe care ți-l dorești, este nevoie de planificare, bugetare și utilizare responsabilă a fondurilor de care dispui.