Cum sa joci pe futures fara a risca mai mult decat la Bursa

“Cred ca mai multi investitori ar trebui sa isi protejeze portofoliul de actiuni de pe piata spot cu operatiuni pe piata futures.” Iulia Trapiel, trader Intercapital Invest Tranzactiile cu derivate pe actiuni s-au intensificat in ultima parte a anului trecut, ca urmare a evolutiei pozitive a Bursei de la Bucuresti. Multi investitori ocolesc, insa, piata la termen. “Ei nu stapanesc foarte bine mecanismul de functionare a contractelor futures, ce







“Cred ca mai multi investitori ar trebui sa isi protejeze portofoliul de actiuni de pe piata spot cu operatiuni pe piata futures.”




Iulia Trapiel, trader Intercapital Invest






Tranzactiile cu derivate pe actiuni s-au intensificat in ultima parte a anului trecut, ca urmare a evolutiei pozitive a Bursei de la Bucuresti. Multi investitori ocolesc, insa, piata la termen. “Ei nu stapanesc foarte bine mecanismul de functionare a contractelor futures, cel al tranzactionarii in marja”, este de parere Radu Luca, economist la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS). Din acest motiv, cei mai multi investitori prefera sa faca plasamente intr-un singur loc, si anume la Bursa de Valori Bucuresti. Derivatele pe actiuni sunt intr-adevar mai riscante comparativ cu actiunile atunci cand investitia este consistenta. Aproape intotdeauna, sumele plasate chiar sunt mari, multi investitori fiind institutionali.


“Piata futures este perceputa, fara o analiza judicioasa, ca fiind un teritoriu unde, in egala masura, castigurile sunt fabuloase, iar riscul este pe masura. Multi investitori sunt tentati sa lipeasca acestei piete o eticheta care denatureaza foarte mult realitatea”, spune Luca. In opinia sa, investitorii acorda profitului si riscului de pe piata futures o importanta in ordine inversa fata de piata actiunilor, fapt care ii face reticenti sa abordeze aceste produse.


Exista, insa, si solutii prin care riscul poate fi diminuat. Acesta poate ajunge chiar la un nivel asemanator cu cel al actiunilor, prin luarea de pozitii echivalente. Cum se realizeaza concret acest lucru? “Un investitor care detine actiuni pe bursa isi poate proteja portofoliul prin tranzactii de sens opus pe piata futures (vinde futures un numar de contracte echivalent cu numarul de actiuni detinute pe piata spot). Astfel, in cazul unor corectii de amploare pe bursa, pierderea de pe spot este compensata cu castigul obtinut pe piata futures”, afirma Iulia Trapiel, trader la Intercapital Invest.


Un titlu care la Bursa de Valori costa 10 lei, pe piata futures poate fi achizitionat la pretul de 1 sau maximum 1,5 lei, in conditiile in care aici se plateste la inceput doar o “marja” de circa 10-15%. Asadar, se poate achizitiona acelasi volum de actiuni ca si pe piata spot, cu un nivel asemanator de risc, insa la costuri de aproape zece ori mai mici.
Asemenea pietei actiunilor, investitorii in contracte futures pot astepta revenirea preturilor la valori superioare, dupa o perioada de scadere a acestora, utilizand mecanismul “roll-over”. O pozitie poate fi astfel prelungita la sfarsitul fiecarei scadente pentru o data ulterioara prin achizitionarea de noi contracte.



Probabil de anul acesta, mecanismul “roll-over” va constitui o solutie doar pentru investitorii care doresc sa mentina o pozitie mai mult de un an. BMFMS a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) documentatia privind introducerea scadentelor la noua luni si la un an. “Depinde cat de repede se va obtine aprobarea. Este posibil ca prima scadenta pe 2006 sa fie in decembrie, iar urmatoarea in martie 2007”, afirma Luca.
In prezent, la Bursa din Sibiu exista scadente doar la trei si sase luni.

Cat se poate castiga cu pozitii echivalente pe SNP

• Cu suma de 1.000 lei se pot achizitiona 2.000 de actiuni Petrom (SNP), la pretul de 0,50 lei/actiune.


• Aceeasi investitie pe piata futures presupune cumpararea a doua contracte futures pe SNP. Pretul va fi de 0,51 lei (pe piata la termen pretul este usor mai ridicat comparativ cu piata spot) si se va depune initial o marja de 100 lei. Disponibilul din cont va fi de 900 lei, suma ce poate fi folosita in diverse plasamente, precum depozite bancare, sau poate fi tinuta ca rezerva in cazul unui trend nefavorabil al actiunilor.


• Presupunand ca actiunea ar castiga in decursul unei luni 0,07 lei, ea va fi cotata la 0,57 lei la BVB si la 0,58 lei pe piata la termen de la Sibiu. Castigul absolut este identic pe ambele piete.


• Analizand insa randamentul procentual, se observa diferente semnificative intre cele doua plasamente. La BVB, castigul va fi de peste 140 de lei (circa15%), calculat fata de cei 1.000 de lei imobilizati. Pe piata futures, castigul va fi tot de aproximativ 140 lei, insa raportat la o suma imobilizata initial de numai 100 lei.