Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, luna aprilie a fost cea mai caldă lună aprilie observată și a 11-a lună, consecutiv, cu temperaturi record. Pe baza modelelor sale predictive, NOAA consideră că există șanse de peste 60% ca 2024 să fie cel mai fierbinte an din istorie.

Vara lui 2024 va aduce temperaturi la fel de ridicate

Datorită unui model meteorologic așteptat, El Niña, din această vară – care ar duce la temperaturi mai reci în Pacific – vestul SUA ar putea scăpa de unele dintre temperaturile extreme pe care le-a experimentat anul trecut, dar restul țării nu va fi atât de norocos, informează Sfgate.

Se preconizează că temperaturile vor depăși peste 38 de grade Celsius în mai multe orașe din sudul SUA. Este de așteptat ca Las Vegas să înregistreze o temperatură medie de 40 de grade. În Phoenix, Dallas și Tucson ar trebui să înregistreze o medie maximă de 38 de grade.

În multe din aceste orașe, temperaturile extreme au dus la o creștere a deceselor cauzate de căldură. Phoenix a înregistrat o creștere cu 1000% a mortalității cauzate de căldură în ultimii 10 ani. Numai în 2023, în zona metropolitană s-au înregistrat 645 de decese cauzate de căldură.

Costul uriaș al temperaturilor ridicate

Aceste temperaturi nu sunt periculoase doar pentru oameni și animale, ci pot cauza și daune extreme caselor.

Studiul de risc climatic Realtor.com® 2024 a constatat că aproape o treime din toate casele din SUA sunt situate în zone predispuse la expunerea la căldură extremă.

La temperaturi foarte ridicate, solul se deshidratează, riscând să afecteze securitatea fundației casei. O fundație slabă poate duce la fisuri în gips-carton și podele înclinate. Vopseaua de exterior ar putea să facă bule și să se desprindă de pe case.

La cei care locuiesc într-o zonă cu temperaturi sufocante în timpul zilei și mai scăzute seara, podelele din lemn se pot contracta la căldură și apoi se pot extinde la frig. În timp, acest lucru poate duce la daune costisitoare.

De asemenea, canicula poate avea un efect dăunător asupra acoperișului casei. Șindrila se poate crăpa sau, mai rău, se poate topi la temperaturi ridicate, iar acoperișurile de gudron se pot dizolva. Căldura poate deforma podelele.

În funcție de nivelul umidității, căldura excesivă poate duce la probleme cu mucegaiul, deoarece aerul fierbinte rămâne în casă. Căldura extremă poate face ca pământul de sub fundație să se micșoreze, ceea ce poate destabiliza casa.

Cum să combateți căldura din casă

Pentru a fi feriți de căldură, cel mai bine este să vă asigurați că aparatul de aer condiționat funcționează. Pentru a economisi energia și a plăti facturi mai mici la curent, proprietarii ar trebui să curețe și să înlocuiască sistemul de filtrare al aparatului de aer condiționat.

Dacă aveți un sistem exterior, asigurați-vă că îi curățați serpentinele pentru a optimiza fluxul de aer.

Pentru a izola casa și a beneficia la maximum de aparatul de aer condiționat, oamenii ar trebui să ia în considerare tratarea acoperișului casei cu un strat reflectorizant.

Cei care au mansardă, trebuie să ia considerare instalarea unui sistem de ventilație continuă, pentru a împiedica casa să rețină căldura.

Deși considerăm izolația drept cea mai bună protecție împotriva vremii rece, izolarea adecvată vă poate ajuta să păstrați casa cât mai răcoroasă și pe timpul verii.

Tragerea jaluzelelor și plantarea arbuștilor și copacilor poate fi o acțiune eficientă, împiedicând pătrunderea luminii.