Vacanţele de peste hotare petrecute cu animalul de companie pot da, atât pentru stăpâni, cât şi pentru patrupede, adevărate bătăi de cap. Odată ce ai hotărât să petreci concediul însoţit de prietenul necuvântător, trebuie să ţii cont de o seamă de condiţii impuse de vamă, de operatorii aerieni şi de hotelieri, pentru a nu avea probleme.
Pentru că este moda căţeilor în geantă şi, mai ales, pentru că unii turişti chiar nu au cu cine să-şi lase prietenul necuvântător când pleacă în concediu, animalele de companie îi însoţesc uneori pe stăpâni şi la şezlongul de pe plajă. Nu este însă uşor pentru că iubitorii de animale care merg cu patrupedele în vacanţă se vor lovi la tot pasul de cerinţe, condiţii speciale, taxe în plus şi, nu în ultimul rând, de recomandări ale medicului veterinar.
Paşaportul trebuie vizat de ANSV
Înainte să-i faci bagajul animalului de companie, trebuie să te interesezi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSV) despre condiţiile care se impun la vama ţării de destinaţie. De asemenea, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt disponibile condiţiile de călătorile cu animale de companie pentru fiecare ţară în parte.
„Pentru circulaţia în ţările din Uniunea Europeană, stăpânul nu are nevoie decât de un paşaport legalizat de ANSV, care să certifice efectuarea vaccinului antirabic şi existenţa microcipului de identificare. Paşaportul european şi microcipul se obţin de la cabinetul veterinar, iar vaccinul antirabic, dacă nu este făcut anual, trebuie făcut cel puţin cu 21 de zile înainte de plecarea din ţară”, a explicat, pentru capital.ro, Otilia Şulea, medic veterinar la clinica Trivetorex.
Țări „neprietenoase” cu patrupedele
Cu toate acestea, în UE sunt câteva excepţii care pun mai multe condiţii. Spre exemplu, vacanţa în Marea Britanie cu petul este exclusă, pentru că autorităţile impun o perioadă obligatorie de carantină de 6 luni. Malta, Irlanda şi Suedia sunt, de asemenea alte ţări din spaţiul UE care au condiţii în plus.
Pentru ţările din afara blocului comunitar, animăluţul trebuie să prezinte la vamă, pe lângă paşaport, şi un certificat de transport internaţional. Trebuie avut în vedere faptul că sunt multe state din afara continentului care nu permit trecerea, înainte ca „însoţitorul” să nu fie ţinut o perioadă în carantină, între 1-6 luni, condiţie care exclude vacanţa cu animalul de companie, dar şi altele care impun diferite tipuri de vaccinuri şi tratamente.
Fie că e vamă din aeroport, feroviară sau rutieră aveţi nevoie de aceleaşi documente, însă trebuie ţinut cont şi de condiţiile ţărilor de tranzit. De îndată ce petul are toate actele în regulă intervine problema transportului. Şi la acest capitol, cercetările se fac tot din timp.
Fiecare companie aeriană are condiţiile ei
Dacă trebuie să va deplasaţi cu avionul, înainte să cumpăraţi biletele trebuie să anunţaţi compania aeriană că aveţi un animal de companie, pentru că fiecare operator are un regim propriu.
În general, „pasagerii cu coadă” nu pot călători în cabină dacă au greutatea mai mare de 7 kg, cu tot cu transportor, astfel că mai mult pisicile şi câinii de talie mică pot fi consideraţi bagaj de mînă. La Tarom greutatea maximă este de 5 kg, iar la Blue Air şi Air France de 6 kg, la Lufthansa – 8 kg. Wizz Air, spre exemplu, nu acceptă animalele, nici în cabină nici în cală, cu excepţia câinilor însoţitori pentru persoanele cu dizabilităţi.
35 de euro, biletul patrupedului la Blue Air
Este foarte important să mai întrebaţi operatorul aerian despre politica de transport al animalelor vii pe care o aplică, pentru că şi cuştile trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Informaţii utile puteţi găsi şi pe site-ul fiecărei companii aeriene.
Reprezentanţii Tarom au declarat, pentru capital.ro, că aceleaşi taxe se aplică şi indiferent dacă animalul merge la cală sau în cabina avionul, însă costul diferă în funcţie de destinaţie. Pentru călătoriile interne stăpânul plăteşte 2 euro/kg, iar pe cele externe variază între 3 şi 16 euro/kg. La Blue Air, taxa este de 35 de euro pentru un animal transportat în cabină, iar la cală tariful este de 75 de euro.
Transportul la cală, nerecomandat de veterinari
Totuşi, dacă animalul de companie depăşete greutatea admisă în cabină, sfatul medicului este să renunţaţi la vacanţa patrupedului, deoarce călătoria la cală îi poate pune viaţa în pericol.
„Nu aş recomanda nimănui transportul animalului în cala avionului. În primul rând, izolaţia nu este chiar atât de bună, iar şocurile de presiune sunt mult prea mari. Animalul trebuie tranchilizat, iar anestezia se comportă diferit la presiunea din avion. Din păcate, au existat foarte multe accidente, pleci cu animalul viu şi te poţi trezi că ajunge la destinaţie mort. La bagaj de mână, da”, a arătat Otilia Şulea.
Cazarea la hotel poate fi gratis, contra cost sau… nepermisă
Deşi este o destul de mare bătaie de cap, mulţi turişti trec prin calvarul birocratic şi plătesc în plus ca să-şi ia prietenul cel mai loial în vacanţă. Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours, susţine că aproximativ 5-10% dintre clienţii agenţiei aleg să plece cu animalul de companie în vacanţă.
Important este ca stăpânul să verifice înainte de plecare dacă hotelul permite cazarea cu animalele de companie. „Există hoteluri unde cazarea este gratuită pentru câini şi pisici, dar şi hoteluri unde se plăteşte un procent din tariful de cazare al turistului. În general, pe site-urile hotelurilor,dar şi ale agenţiilor de turism se precizează dacă este permisă cazarea animalului de companie şi care sunt condiţiile”, a declarat, pentru capital.ro, Mircea Vladu.
Managerul Butterfly Tourism, Aurelian Bratosin, susţine că agenţia pe care o reprezintă nu are foarte mulţi clienţi care vor să meargă în vacanţă cu animalul de companie, iar dintre aceştia majoritatea iau patrupedele atunci când călătoresc cu maşina. El le atrage atenţia stăpânilor să se aprovizioneze cu hrană din ţară, pentru că au fost cazuri când animalele nu au agreat mâncarea din destinaţiile de vacanţă.