Marile case de film americane au inteles ca lupta cu piratii este greu de castigat prin mijloacele legale traditionale, asa ca s-au gandit la o solutie „speciala”. Cei cinci mari producatori ai Asociatiei de Film din America, Metro Goldwin Mayer, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Universal Studios si Warner Bros au pus la cale realizarea unui site de pe care productiile lor sa poata fi accesate la comanda, pe baza unui abonament rezonabil.
Insuficient insa pentru a taia „tentaculele” pirateriei de film pe Internet. Concret, sursele de unde cyber-cinefilii isi pot procura filmele variaza de la site-uri obisnuite de unde se poate face download gratuit, pana la servere FTP (Fast Transfer Protocol), ale caror adrese sunt mai putin mediatizate, dar care se gasesc pe listele de discutii ale initiatilor. Cei care nu vor sa-si prinda urechile cu descarcarea programelor si, mai ales, cei care nu au rabdare sa stea ore, chiar zile intregi, pana sa poata vedea un film, pot recurge la o metoda mai simpla: cumpararea de CD-uri pirat gata inregistrate de pe strada sau, mai ieftin, de pe Net.
Unul din cele mai frecventate si accesibile site-uri cu filme gratuite este www.kazaa.com. Un altul este www.transmissionfilms.com, insa aici se plateste. Sumele pe care trebuie sa le achiti variaza intre 2 USD, pentru dreptul de a vizualiza un film timp de cinci zile si 10 USD, pentru a dreptul de a pastra filmul pe termen nelimitat.
In cazul serverelor FTP, situatia este putin mai complicata. Inainte de toate, avantajul FTP-ului este ca problema vitezei de transfer este rezolvata. FTP-ul permite incarcarea unui film in aproximativ trei ore, la o rata de transfer de 60 kb/s. Necazul este ca adresele de FTP se gasesc destul de greu, o simpla cautare pe Internet, dupa cuvantul cheie „moviez” fiind insuficienta. Acestea se gasesc in special pe listele de discutii. In plus, contul generic aflat, pe care se poate conecta oricine, permite o rata de transfer limitata, o rata optima putand fi obtinuta de la proprietarul serverului care iti va comunica un nume de utilizator si o parola, in schimbul permisiunii de a-i oferi, la randul tau, filme pe care acesta nu le are.
Schimbul de fisiere este secretul realizarii unei videoteci complete. Insa pentru a face schimburi, ai nevoie de un stoc de filme pe care sa le oferi celor interesati. In cazul in care nu dispui de nici un film, poti apela la un magazin virtual, care iti va livra prin posta sau direct, titlurile pe care le vrei. De exemplu, www.cdzone.ro, vinde CD-uri cu filme, la 25.000 lei bucata (cat costa un CD blank).
In momentul in care ai facut rost de film, apar alte intrebari: cu ce program il pot vizualiza? Unde sa gasesc subtitrari in cazul in care filmul este intr-o limba pe care nu o cunosc? Toate acestea se rezolva destul de usor.
In privinta programelor cu care poti rula filmul, ai de ales intre MV2 Player, BS Player, Micro DVD Player, The playa sau clasicul Windows Media Player. Pentru ca acesta din urma sa poata citi un format video, precum „.avi”, este necesara instalarea unui codec, program care face compresia si decompresia fisierului original. Codec-ul poate fi descarcat de pe www.divx.com. Tot aici poti gasi si player-ul propriu The playa. Totusi, cele mai bune sunt Micro DVD Player si MV2 Player. Acestea doua citesc majoritatea formatelor si incarca subtitrarile, spre deosebire de BS Player, care se blocheaza la accesarea acestora sau Media Player care nu le citeste.
Pentru ca vizionarea sa se desfasoare in cele mai bune conditii, nu mai ai nevoie decat de subtitrari. Acestea se pot descarca, in format „.txt” de pe www.dvd.box.sk. Practic, aici, poti gasi traducerile oricarui film.

Adrese utile pentru cyber-cinefili

www.kazaa.com
www.transmissionfilms.com
de aici se pot descarca filme cu drept de vizionare limitat, la preturi modice.
www.divx.com
www.cdzone.ro
magazin virtual ilegal de unde se pot cumpara CD-uri cu filme piratate la pretul unuia blank.
www.dvd.box.sk – adresa unde se gasesc subtitrari, inclusiv in limba romana, pentru mai toate filmele cunoscute.

KazaA.com – gratuit, dar ilegal

Dupa inregistrarea online si instalarea unui program gratuit, Kazaa permite descarcarea unor fisiere video si audio, in regim file-sharing, adica de pe calculatoarele altor utilizatori. Cautand cu Kazaa Media Desktop dupa numele unui actor sau dupa titlul filmului, vei putea gasi aproape orice film. Principalul dezavantaj al site-ului consta in faptul ca descarcarea unui film obisnuit dureaza foarte mult (de cele mai multe ori, zile intregi), iar calitatea nu este garantata. Totodata, download-ul facandu-se de pe calculatoarele altor utilizatori, exista inconvenientul ca acestia sa-ti blocheze accesul pentru a nu le fi afectata viteza de transfer. Filmele de dimensiuni mai mici, de pana in 100 MB, se descarca mai repede.

DivX – un format revolutionar

Citirea unui film inregistrat pe CD sau descarcat de pe Internet, este imposibila fara instalarea prealabila a unui codec (programel de compresie/decompresie a unui fisier video) DivX. Practic, formatul DivX este pentru fisierele video ceea ce este MP3 pentru cele audio. DivX permite comprimarea unui DVD, care „cantareste” mai multi GB, la dimensiunile unui CD-Rom, adica cel putin 650 MB. Cu alte cuvinte, filmul este restrans la 15% din dimensiunile sale initiale, fara a-i fi afectata calitatea video. Ultima versiune a Codec-ului – DivX 5.0.2 – se poate descarca de pe adresa www.DivX.com. La aceasta adresa, vei avea posibilitatea sa alegi intre doua versiuni gratuite si una DivX Pro care costa 30 USD. Variantele gratuite sunt suficiente pentru nevoile unui utilizator obisnuit.