Cum sa micsorezi riscul plasamentelor bursiere

Dilemele unui jucator la bursa nu inceteaza niciodata. Daca actiunile sale cresc, se va intreba daca e momentul sa vanda sau sa astepte un pret si mai bun. Daca actiunile scad, se va gandi sa vanda, dar in secunda urmatoare ii va incolti in minte ideea ca, totusi, pretul se poate redresa. Cum ar putea iesi din incurcatura?Profesionistii nu lucreaza niciodata in virtutea inspiratiei si foarte rar se iau dupa zvonuri. Inainte de a decide in actiunile carei companii va plasa banii, un broker de suc

Dilemele unui jucator la bursa nu inceteaza niciodata. Daca actiunile sale cresc, se va intreba daca e momentul sa vanda sau sa astepte un pret si mai bun. Daca actiunile scad, se va gandi sa vanda, dar in secunda urmatoare ii va incolti in minte ideea ca, totusi, pretul se poate redresa. Cum ar putea iesi din incurcatura?
Profesionistii nu lucreaza niciodata in virtutea inspiratiei si foarte rar se iau dupa zvonuri. Inainte de a decide in actiunile carei companii va plasa banii, un broker de succes face o analiza fundamentala, adica analizeaza performantele companiei, managementul acesteia, contextul si tendintele pietei sale de aprovizionare si desfacere.
Odata identificate titlurile in care se va face plasamentul, ramane de stabilit momentul lansarii ordinelor de cumparare. Lucrurile sunt simple daca se descopera tendinta preturilor. Istoricii spun ca pentru a prevedea viitorul trebuie sa privesti atent la trecut. Ideea este valabila si in jocul la bursa si s-a concretizat in ceea ce se numeste analiza tehnica: daca se cerceteaza cu atentie istoricul unei actiuni (evolutia preturilor la deschidere, inchidere, maxim si minim zilnic, volumul tranzactiilor) se poate deduce viitorul acesteia.
O analiza tehnica asupra unei actiuni aduce putin cu o astrograma: o multime de curbe, linii, cercuri, elipse, fiecare trasate dupa reguli precise si avand semnificatii precise. Este complicat, dar nu de neinteles. Cu un profesor bun, se pot patrunde tainele analizei tehnice. Exercitiul va transforma apoi un ucenic intr-un maestru.
O parte din brokerii care activeaza pe piata romaneasca de capital fac analize tehnice pentru uzul propriu, nu insa si pentru jucatorii independenti. Dan Valcu, un roman stabilit, cu ani in urma, in Suedia, a revenit in tara si a infiintat o firma – Educofin – specializata in consultanta pentru analiza tehnica pe piata romaneasca si pe cea americana. Serviciile sale sunt destinate oricarui speculator sau investitor. „Am invatat analiza tehnica de la specialistii din pietele de capital dezvoltate, din carti si de pe Internet; vreau sa impartasesc si altora experienta mea”, spune Dan Valcu. Analistul a pus pe Internet cateva mostre de analize tehnice realizate pentru indici bursieri romanesti, care pot fi descarcate de pe site-ul (temporar) www.psend.com/users/educofin. La solicitarea revistei Capital, Dan Valcu a facut o analiza tehnica a indicelui actiunilor SIF, BET-FI (prezentata alaturat); in urma cu o saptamana, aceasta arata ca pretul SIF-urilor este intr-un punct critic, dincolo de care poate fi o scadere sau o crestere pana la anumite valori, numite suport si rezistenta.    

6 iunie: moment critic pentru pretul actiunilor SIF

Valoarea indicelui BET-FI (care monitorizeaza pretul actiunilor SIF) evolueaza, de la inceputul lunii mai, intr-un canal ascendent. In data de 6 iunie (ziua in care a fost facuta aceasta analiza) valoarea la inchidere a indicelui si mediile mobile* de cinci si de zece zile ale BET-FI se aflau aproximativ in acelasi punct (4.497 puncte). Convergenta celor trei curbe arata un moment de indecizie, de asteptare, dupa care ar urma o miscare semnificativa a valorii indicelui (implicit a pretului SIF), in sus sau in jos.
Daca indicele va cadea sub suportul 1 (4.300 puncte), atunci este probabil ca oprirea sa se faca pe suportul 2 (4.013 puncte, un minim al ultimelor 40 de zile). In varianta pozitiva, BET-FI poate trece de rezistenta 1 (4.653 puncte, valoare maxima atinsa la sfarsitul lui mai) si atunci va tinde sa creasca pana la rezistenta 2
(4.800 puncte).

*) Media mobila de 5/10 zile reprezinta evolutia valorii
medii aritmetice a indicelui in 5/10 zile consecutive.