Solutii IT: Trei din cei patru operatori de telefonie mobila din Romania ofera fiecare tehnologii diferite de conectare

Toata lumea vorbeste despre mobilitate in mediul de business. Dar si in viata de zi cu zi. Sa ai acces de oriunde la informatii sau la resursele companiei, sa primesti si sa trimiti e-mailuri fie ca te afli intr-o calatorie de afaceri, fie, pur si simplu, in vacanta, sa navighezi in voie pe internet a devenit aproape vital.




Pe langa serviciile de acces wireless la internet oferite de diferiti furnizori in hoteluri, aeroporturi, restaurante, cafenele sau centre de afaceri, exista si ofertele operatorilor de telefonie mobila. Care este, asadar, cea mai buna oferta de a te conecta, fara fir, la internet, folosind una dintre optiunile din portofoliul Orange Romania, Connex-Vodafone sau Zapp?

Cei trei operatori folosesc tehnologii diferite pentru serviciile de internet si date. Orange ofera EDGE, o varianta optimizata a conexunilor radio GSM care transmit datele sub forma de pachete (GPRS). Compania a lansat recent un al doilea produs destinat conectarii fara fir la internet, modemul USB. Acesta ofera aceleasi performante ca si cardul EDGE/GPRS Mobile Office Card pentru laptop, dar avand posibilitatea de conexiune prin cablul USB poate fi folosit si la un computer desktop. Pentru a beneficia de conectare trebuie incheiat unul dintre abonamentele Mobile internet Always-on cu valori intre zero si 49,5 dolari pe luna, in functie de trafic (de la zero la 500 de megabytes inclusi). Traficul suplimentar se taxeaza cu patru centi pe kilobyte. Viteza maxima teoretica in retea prin EDGE este de 215 kilobiti pe secunda.

Taxarea se face in functie de volum de date sau de timp

Connex-Vodafone ofera noul card pentru date Vodafone 3G, pentru laptop, si abonamentele de date Mobile Internet, de 10, 15, 25 sau 35 de dolari pe luna, in functie de traficul inclus (50, 100, 250 sau 500 de megabytes). Traficul suplimentar se taxeaza cu trei centi pe kilobyte. Traficul neconsumat se reporteaza. Viteza maxima a trasferului de date in reteaua 3G este de 384 de kilobiti pe secunda.


Zapp are in oferta modemul internet Express care permite conexiunea in reteaua CDMA optimizata pentru traficul de date cu tehnologia EV-DO. Modemul, care se poate conecta prin USB, fiind potrivit si pentru a conecta un desktop, permite un transfer de date la o viteza maxima teoretica de 2,4 megabiti pe secunda. Abonamentele sunt de noua dolari pe luna pentru cinci ore incluse, 19 dolari pe luna pentru 15 ore si 39 de dolari pentru 100 de ore pe luna. Traficul aditional se taxeaza cu 2,5 centi pe minut in cazul abonamentului cel mai ieftin si cu doi centi pentru celelalte doua.


In practica insa, fiecare solutie are particularitatile ei. Nu intotdeauna reteaua e suficient de libera sau are cel mai bun semnal pentru a permite performantele maxime. La fel, intr-o cladire de birouri aglomerata, paginile de internet nu se vor deschide la fel de rapid ca acasa sau ca in situatia in care va aflati in parc sau pe plaja, unde e de presupus ca aproape nimeni prin preajma nu mai e conectat la aceeasi antena. Oferta 3G si cea EDGE pot fi folosite si in afara granitelor, desigur, suportand tarifele pentru roaming de date. Din pacate, nu am putut testa in paralel noul card 3G al Connex-Vodafone, dar am testat reteaua folosind ca modem un telefon compatibil. Surprinzator, a fost conexiunea cel mai usor de instalat si de accesat dupa aceea. Din pacate, s-a intrerupt cand am raspuns la primul apel telefonic.

Internetul mobil, In test

Pentru test am folosit un laptop si am ales doua locatii. Una in sudul Bucurestiului, alta o cladire de birouri tipica, aglomerata, in nordul Capitalei. Rezultatele trebuie privite sub rezerva ca performantele retelelor mobile sunt variabile de la o ora la alta. Am efectuat fiecare test de mai multe ori.



• Orange prin EDGE – Modemul este mic si usor, dar este mai greu de instalat si configurat conexiunea. Trebuie parcursi douazeci de pasi pana la final. Manualul este insa extrem de clar. Fiindca conexiunea computerului cu modemul se face prin USB, acesta poate fi folosit la orice PC. Intr-o locatie mai putin aglomerata, viteza de descarcare a datelor a atins chiar 150 de kilobiti pe secunda, suficient pentru a naviga pe internet confortabil.




• Zapp Internet Express – Vitezele de descarcare a unui fisier s-au situat intre 400 si 500 de kilobiti pe secunda. Nu uitati ca veti fi taxati pentru timpul cat ati fost conectat si nu pentru marimea fisierului trimis. Mai bine renuntati sa trimiteti mailuri mai mari. Din pacate, nu veti putea folosi serviciul daca iesiti peste granita, pentru ca solutia Zapp nu este compatibila cu alte retele.


• Connex 3G – Folosind un telefon mobil 3G, am accesat reteaua destul de simplu. Viteza maxima obtinuta in test a fost de 340 de kilobiti pe secunda, insa navigarea se face, de obicei, la aproximativ jumatate din aceasta viteza. Din nou, destul de confortabil pentru a “rasfoi” paginile de internet. Ca si in cazul tehnologiei EDGE, trimiterea de fisiere e mai lenta decat descarcarea. Alegeti totusi un card de date, deoarece telefonul se va deconecta la primul apel primit.