Cum să ne răcorim în timpul unui val de căldură. Greşeala pe care o fac mulţi pe caniculă

caldura

SURSA FOTO: Dreamstime

Canicula care a cuprins aproape toată Europa nu va dispărea prea curând, fiind așteptate, inclusiv săptămâna viitoare, temperaturi de peste 40 de grade Celsius Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) şi de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal), peste 18.000 de persoane au murit numai în Italia, vara trecută, din cauza caniculei.

De aceea, trebuie să fim pregătiți să facem față consecințelor pe care căldura le poate avea asupra organismului uman, cunoașterea reacției corpului nostru la căldură ajutându-ne să trecem cu bine de aceste perioade. Persoanele în vârstă sunt, în general, mai expuse riscurilor, corpul lor putând fi mai puțin eficient în compensarea stresului de căldură.

Acest ghid arată cum să rămâneți în siguranță și să vă răcoriți în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, pe măsură ce valurile de căldură se intensifică, scrie Pbs.org.

Căldura este ucigașul tăcut

Căldura ucide mai mulți oameni decât orice alt eveniment meteorologic, inclusiv tornade și inundații, chiar dacă majoritatea deceselor cauzate de căldură pot fi prevenite, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.

„Căldura este ucigașul tăcut. Nimeni nu se gândește la asta”, afirmă Ben Zaitchik, profesor și climatolog la Universitatea Johns Hopkins, ale cărui cercetări includ efectele valurilor de căldură.

„Se face mai cald aproape peste tot în lume. Asta înseamnă că, un anumit fenomen meteorologic extrem, cu temperaturi tot mai mari, care nu suntem obișnuiți, reprezintă un risc”, susține el. Corpul se răcește, în mod normal, prin transpirație, dar căldura extremă poate întrerupe capacitatea organismului de a face acest lucru, ceea ce poate duce la epuizare, insolație, insuficiența organelor și chiar moarte.

Adulții în vârstă, copiii mici și persoanele cu boli cronice, cele mai expuse riscului

Adulții în vârstă, copiii mici și persoanele cu boli cronice precum diabet sunt cele mai expuse riscului. Asta nu înseamnă că oamenii sănătoși sunt imuni în fața căldurii, susține Ashley Ward, directorul Heat Policy Innovation Hub de la Institutul Nicholas pentru Energie, Mediu și Sustenabilitate de la Universitatea Duke.

Căldura poate avea efecte adverse asupra persoanelor care lucrează sau fac exerciții în aer liber și asupra persoanelor fără adăpost.

Care sunt semnele bolilor legate de căldură

Insolația este primul semn, dacă temperatura corpului atinge sau depășește 103 de grade. Alte simptome includ greață, dureri de cap, sete și ritm cardiac rapid și puternic. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spune că insolația este o urgență medicală și recomandă persoanelor cu aceste simptome să sune la Urgență.

Simptomele epuizării termice includ transpirație abundentă, crampe musculare, amețeli, vărsături și piele rece, palidă sau umedă. CDC spune că ar trebui să mergeți la medic, dacă astfel de simptome se agravează sau durează mai mult de o oră.

Mai presus de orice, hidratați-vă!

Hdiratați-vă frecvent și nu așteptați până când vi se face sete. Limitați expunerea la soare stând mai mult la umbră sau folosind o umbrelă.

Purtați ochelari de soare sau o șapcă cu boruri largi. Dacă lucrați afară și aveți acces la apă rece, puteți să vă înmuiați cămașa și să repetați procesul la fiecare oră sau ori de câte ori se usucă.

Alegeți alimentele răcoritoare

Mâncarea vă poate menține „la rece”, cu condiția să faceți alegerile corecte. Alegeți salate, alimente proaspete crude, legume și fructe. Castraveții sunt compuși aproape 100% din apă, oferind o hidratare eficientă.

Evitați să consumați carne și alimente bogate în proteine în timpul zilelor caniculare, întrucât acestea pot crește producția de căldură metabolică, ceea ce se poate adăuga la pierderea de apă.

Nu ștergeți transpirația de pe corp

În zile caniculare, evitați să ștergeți transpirația de pe corp. Aceasta trebuie lăsată să se evapore singură, pentru că este mecanismul prin care corpul se răcorește.

Acest lucru nu este valabil și în situația în care, după un efort prelungit în soare, hainele devin umede.

Ce facem dacă nu avem aer condiționat acasă

Doar câteva ore într-un spațiu cu aer condiționat pot ajuta corpul să reziste atunci când reveniți la căldură, potrivit CDC. Așa că profitați de spațiile publice cu aer condiționat, cum ar fi bibliotecile și centrele comerciale.

În timpul zilei, acoperiți geamurile, stingeți luminile și evitați să folosiți aragazul sau cuptorul. Dacă locuiți într-o zonă uscată, agățați prosoape umede pentru a răci camera. Noaptea, dacă temperaturile scad, țineți ferestrele și obloanele deschise.