Dacă ai o idee de afaceri în care crezi sau o afacere care poate creşte semnificativ cu ajutorul unei investiţii, dar nu ai la dispoziţie suficiente fonduri fie pentru a-ţi sprijini ideea sau compania, atunci nu ar fi rău să încerci să obţii fonduri şi finanţări din altă parte.
Una din cele mai cunoscute soluţii pe care le ai la dispoziţie sunt fondurile europene. Dacă nu ai auzit de ele, stai liniştit. Este un început pentru toate, iar cu puţină încredere şi cu mai multă cercetare, într-o zi vei deveni un antreprenor de succes, cu o companie sustenabila şi care la rândul lui îi poate sprijini pe cei care doresc să devină antreprenori sau pe cei care au deja o afacere, dar aceasta se poate dezvolta şi mai mult.
Dar să o luăm cu începutul şi să definim termenul de fonduri europene.
“Fonduri europene” este un concept general care reprezintă totalitatea instrumentelor de finanţare nerambursabile alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu un singur scop, şi anume acela de a reduce decalajele de dezvoltare economică şi socială dintre acestea.
Este important să ştii că o dată la câţiva ani se stabilesc nişte priorităţi de finanţare la nivelul Uniunii Europene, spre exemplu: priorităţile pentru perioada 2021 – 2027 sunt:
- O Europă Smart – aceasta prioritate are ca scop dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor de cercetare şi inovare, prin crearea şi implementare unor sisteme smart ce foloseşte echipamente şi tehnologii avansate în diferite domenii de activitate, precum în sănătate. Dar şi la digitalizarea mai multor lucruri şi activităţi.
- O Europă verde – În ultima vreme se discuta din ce în ce mai des despre proiectele care au ca scop eficientizarea energiei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea şi implementarea unor sisteme smart de energie, dar şi promovarea şi realizarea de energie VERDE – din surse regenerabila. De asemenea, aceasta prioritate are ca scop şi combaterea schimbărilor climatice, prevenirea riscurilor din urmă dezastrelor, dar şi gestionarea sustenabila a apei.
- O Europă mereu în contact – aceasta prioritate are ca scop dezvoltarea unei reţele inteligente TEN-T care să rezistente în faţă schimbărilor climatice. Dar şi dezvoltarea infrastructurii de bandă largă.
- O Europă care socializează mai mult – aceasta prioritate are ca scop îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii, crearea unor sisteme de educaţie şi formare performante, dar şi facilitarea accesului la asistenta medicală.
- O Europă mai aproape de cetăţenii ei – aceasta prioritate va susţine proiectele de dezvoltare durabilă care au ca scop investiţii în turism, cultură, dar şi în securitatea spaţiilor publice.
Dar acestea nu răspund întrebării tale, şi anume: cum sa obtii fonduri si finantari. Dar dacă îţi doreşti să accesezi fonduri europene, iată în continuare un ghid orientativ, care te poate ajuta să obţii o finanţare. Spunem orientativ, deoarece procedurile şi condiţiile impuse diferă de la o linie de finanţare la alta. Prin urmare fie apelezi la o agenţie specializată în obţinerea de fonduri, fie te documentezi cât mai mult şi cât mai bine. Tot ce trebuie să faci, este să consulţi ghidul de finanţare a proiectului în care idea ta se integrează cel mai bine şi să îl respecţi întocmai.
Dar hai să luăm pe rând:
- Ai nevoie de un proiect care se încadreze în programul operaţional, dar care să te reprezinte cât mai bine. Adică să nu scrii un proiect doar pentru ce va fi finanţat, ci şi să îl poţi pune în practică în modul în care ai promis că o vei face.
- Asigură-te că proiectul tău este eligibil, adică aşa cum spuneam mai devreme să se încadreze pe Axa Prioritară.
- Asigură-te că eşti eligibil. Este importantă să te asiguri că entitatea beneficiara (firma, pfa-ul etc.) îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate precizate în Ghidul Solicitantului.
- Cererea de finanţare – este obligatoriu să realizezi o cerere de finanţare ce va fi depusă în cadrul Programului Operaţional, până la data limită specificata. Acest aspect este foarte important, iar de corectitudinea aceste cerere, dar şi de calitatea proiectului şi de respectarea condiţiilor, depinde reuşita ta.
Dar de la depunerea cererii până la semnarea contractului care îţi va garanta finanţarea mai sunt câteva etape care trebuie respectate căci pot determina dacă proiectul tău va fi sau nu aprobat. Şi anume:
- Evaluarea cererii de finanţare şi a anexelor aferente acesteia. Ele vor fi evaluate de ofiţeri din cadrul AM/OI.
- Este posibil să fie nevoie de completări sau revizuiri. Deci, este posibil să primeşti o solicitare în acest sens. Bineînţeles, că trebuie să transmiţi răspunsul solicitării şi să oferi clarificări conform instrucţiunilor oferite de Ofiţerii de evaluare AM/OI.
- Vei primi o notificare cu privire la aprobarea proiectului tău de finanţare. Aceasta va fi urmată de elaborarea contractului sau a unei decizii de finanţare care va trebui să fie semnată de reprezentantul legal al companiei. Iar dup ace aceste proceduri sunt îndeplinite, documentul va di semnată de reprezentantul legal AM şi tu vei beneficia de finanţarea mult dorită.
Dar menţionăm încă o dată, că este important să citeşti Ghidul Solicitantului şi să respecţi în totalitate criteriile impuse de aceştia. Nu uita să răspunzi şi tuturor solicitărilor acestora, fie că sunt modificări sau completări.
De la vis la realitate, uneori nu este decât un pas. Dar, pasul implica răbdare, munca şi multă pasiune. Dacă îţi doreşti ca visele tale să prindă aripi, caută toate soluţiile şi descoperă ce variante ai la dispoziţie. Fiind informat, dar şi cu pasiune şi muncă vei ajunge unde îţi doreşti.