O călătorie decisă spontan, de pe o zi pe alta, poate fi una dintre cele mai satisfăcătoare forme de călătorie.

Găsirea unor zboruri ieftine poate fi o misiune imposibilă

Dar găsirea unor zboruri ieftine, last-minute, poate fi o misiune imposibilă. Rezervarea unor curse low-cost nu este singura modalitate de a evita tarifele exorbitante.

Există oferte de ultimă oră care pot fi găsite, dacă știți unde și cum să căutați, scrie CNtraveler.

Înainte de orice, trebuie înțeles modul în care companiile aeriene își stabilesc prețurile biletelor. Din ce în ce mai mult, companiile aeriene implementează ceea ce este cunoscut sub numele de ”prețuri dinamice”, un model folosit de hoteluri și alte segmente din industria călătoriilor.

Cu prețurile dinamice, costurile biletelor de avion cresc sau scad

Cu prețurile dinamice, costurile biletelor de avion cresc sau scad, în funcție de condițiile pieței, ceea ce înseamnă că aceleași locuri de pe același zbor pot fi vândute la prețuri diferite, în momente diferite, în funcție de algoritmul de preț al companiei aeriene respective.

Din fericire, o selecție din ce în ce mai mare de instrumente tehnologice cu funcții de predicție ne ajută să știm care este cel mai bun moment pentru a cumpăra bilete la o cursă sau când ar trebui să așteptăm.

Iată cele mai bune sfaturi și trucuri de a călători mai des, cu buget redus.

Profitați de instrumentele tehnologice

Instrumentele tehnologice pot fi arma secretă pentru a obține un zbor ieftin – și există mai multe opțiuni ca niciodată din care se poate alege.

Cel mai cunoscut instrument este Google Flights, care și-a îmbunătățit capacitatea de a spune pasagerilor când să cumpere exact bilete (sau să aștepte) cu o funcție lansată în august 2023, susținută de date despre tendințe în jurul rutei de zbor și a datelor călătoriei.

pasaport avion
Cum zbori mai ieftin cu avionul? / SURSA FOTO: Dreamstime

Google Flights are și o funcție de urmărire, care vă anunță prin e-mail când prețurile scad pe rutele pe care le-ați specificat.

De fapt, Google este atât de sigur de datele sale predictive, încât va garanta cel mai mic tarif pentru anumite zboruri; dacă cumpărați un zbor marcat cu insigna colorată de garantare a prețului, Google Flights vă va plăti diferența (până la 500 USD pe an) dacă tariful de avion scade după ce faceți rezervarea.

Going (fostul Scott’s Cheap Flights) este un alt instrument favorit, pentru capacitatea sa de a aduce oferte excelente de zboruri direct în căsuța de e-mail. Există o opțiune gratuită, dar pentru cele mai serioase economii, luați în considerare opțiunile de membru Premium sau Elite.

Aceasta din urmă include și câteva oferte excelente la tarifele pentru clasa business.

Alte platforme, inclusiv Hopper și KAYAK, au și funcții care notifică pasagerii prin e-mail atunci când prețurile scad pe rutele preferate. Prin instrumentul „Predicție de preț” al Hopper, pasagerii pot alege dacă „rezerve acum” sau „urmăriți această călătorie”.

Evitați perioadele de vârf de sezon

O modalitate garantată de a economisi bani este să evitați să zburați către anumite destinații în perioadele de vârf.

Orele depind de destinație, dar pasagerii pot ține cont de câteva reguli generale.

De exemplu, zborul spre Europa, în lunile de vară – iunie, iulie și august  – în Europa, este aproape întotdeauna mai scump decât o călătorie toamna sau iarna (cu excepția Crăciunului, o altă perioadă de vârf). În mod similar, Caraibe se bucură cu vizitatori în lunile cu vreme rece, dar și primăvara, din decembrie până în aprilie.

Concluzia: călătoriți în extrasezon ori de câte ori puteți pentru zboruri mai accesibile și o experiență de neuitat.

Fiți flexibil cu destinațiile și datele

Experții în turism recomandă adesea să verificați dacă zborul cu o zi mai devreme sau mai târziu sau de la un aeroport din apropiere ar putea aduce tarife mai ieftine.

Dar pentru a scoate mai puțini bani din buzunar, luați în considerare extinderea flexibilității și la destinație. Dacă datele sunt fixe, răsfoiți opțiunile de pe Skyscanner. Aceasta permite utilizatorilor să selecteze „explorați peste tot” ca destinație. Apoi căutați cel mai bun preț, într-un anumit interval de timp.

Când zburați în Europa, amintiți-vă că nu e nevoie ca destinația finală să fie prima oprire.

Dacă zborurile directe către Paris sunt scumpe, uitați-vă în jur și vedeți dacă, de exemplu, rutele spre Amsterdam sunt mai ieftine. Apoi, puteți lua o companie aeriană cu buget redus pentru destinația finală, în loc să vă sacrificați confortul pentru întreaga călătorie pe distanță lungă.

Sfaturi utile pentru cei care călătoresc cu avionul / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Încercați aplicația de recompense a companiei

Adesea, companiile aeriene vor scoate locuri nevândute la vânzare ca bilete cu kilometraj mai ieftin decât în ​​mod normal.

Totuși, nu le căutați doar online; uneori, merită să suni la numărul serviciului pentru clienți al companiei aeriene sau să discuți online cu un reprezentant, chiar dacă aplicația de recompense sau site-ul nu prezintă oportunități de acest fel.

Atenție la „skiplagging”

Să presupunem că trebuie să zburați de la Washington la Dallas, dar prețul este prea mare.

Deoarece rezervarea unui zbor mai lung cu o escală este, de obicei, semnificativ mai ieftină decât o rută non-stop, unii pasageri ar putea rezerva un zbor din DC la Los Angeles prin Dallas, fără intenția de a călători în următoarea etapă. Această tactică controversată este cunoscută sub numele de „bilet pentru orașul ascuns” sau „skiplagging”.

Skiplagged este cel mai cunoscut motor de căutare pentru această soluție. Tactica este strict interzisă în contractele de transport ale multor companii aeriene, așa că dacă te prind zburând în acest fel, biletul ar putea fi invalidat – sau și mai rău, ai putea fi dat în judecată.

„Biletele pentru orașe ascunse pot aduce călătorilor tarife mai ieftine, dar există probleme semnificative dacă ești prins.

Nu merită, mai ales pentru călătorul ocazional, care nu va înțelege pe deplin potențialele riscuri”, spune Brett Snyder, președintele Cranky Concierge.