Ați decis să creșteți flori de iris în acest sezon, dar nu știți de unde să începeți? Fie că este vorba de iris cu barbă sau de alte tipuri de iriși, aceste flori în culori minunate pot fi cultivate în orice grădină. În acest articol, experții în grădinărit spun tot ce trebuie să știți despre cultivarea, întreținerea și îngrijirea acestor flori.

Au un miros ușor și dulce, similar cu al violetelor

Membru al familiei Iridaceae, irisul include aproape 300 de specii și mii de soiuri diferite. Soiurile de iris variază în înălțime. Aceste plante perene înfloresc într-o multitudine de culori, nuanțele de galben, violet și alb fiind cele mai comune. Unii înfloresc în culori atât de închise încât florile par negre.

Au un miros ușor și dulce, similar cu cel al violetelor, iar florile cu nuanțe mai închise emană, adesea, un parfum mai puternic decât cele cu petale mai palide. Deși majoritatea speciilor cresc mai bine în zonele cu climă temperată, există câteva care preferă regiunile mai calde, mai aride.

Bulbii de iris se plantează toamna, din septembrie până în noiembrie

Bulbii de iris se plantează, de obicei, toamna, din septembrie până în noiembrie. Unii iriși, cum ar fi Iris reticulata, înfloresc din februarie, așa că este important să fie plantați la timp, altfel vor înflori târziu. Nu vă faceți griji dacă plantați bulbii de iris mai târziu de luna noiembrie.

Atâta timp cât bulbii sunt fermi și nu prezintă semne de mucegai, vor crește în continuare, dar vor înflori mai târziu decât ar trebui. De asemenea se pot planta iriși de la sfârșitul verii până toamna. Se plantează astfel încât jumatatea superioară a rădăcinii cărnoase sau a rizomului să fie deasupra solului și mai ales expusă la soare. Iris siberica trebuie plantat cu vârful la nivelul solului.

Cum se plantează

Irișii se cultivă din semințe adevărate, rizomi sau bulbi. Nu vă așteptați ca florile să fie deosebit de prolifice în primii doi ani, deoarece au nevoie de ceva timp pentru a se stabili. Deși sunt considerați, în general, ușor de cultivat, au preferințe speciale în ceea ce privește adâncimea, expunerea la soare, metodele de udare și tehnicile de întreținere.

Umiditatea trebuie menținută constant

O regulă legată de udarea corectă a irișilor este aceea ca umiditatea să se păstreze constantă. Supravegherea permanentă joacă un rol deosebit în îndeplinirea acestui deziderat. Udarea trebuie urmată de o uscare ușoară a solului înainte de urmatoarea udare. Acest lucru ajută la creșterea rădăcinilor și la evitatarea riscului de putrezire.

Când vine vorba de preferințele legate de pH, majoritatea irișilor preferă solul ușor acid și se descurcă bine cu un nivel între 6,5 și 6,8. Există anumiți iriși, în special în grupul fără barbă, care se vor dezvolta și cu un sol puțin mai alcalin.

Temperatura

Majoritatea soiurilor de iris preferă regiunile temperate în care iarna este rece. Acești iriși pot fi lăsați în pământ pe tot parcursul anului și nu suferă în timpul iernilor extreme. Cu cel puțin două săptămâni înainte de plantare, aplicați un îngrășământ 6-10-10 în sol. Acest raport accentuează fosforul și potasiul față de azot, încurajând dezvoltarea florală mai degrabă decât creșterea vegetativă.