Toate tipurile de roșii sunt de obicei polenizate de insecte sau de vânt. Dar când polenul nu ajunge în mod natural acolo unde trebuie, veți avea flori, fără fructe. De asemenea, temperaturile foarte mari și umiditatea ridicată îngreunează procesul de polenizare. În acest caz, poate fi necesară o mică intervenție umană.
Cum se autopolenizează roșiile
Ca și în cazul altor plantele înrudite, cum ar fi vinetele și ardeii, fiecare floare de roșii are părți masculine și feminine, care îi permit să se autopolenizeze. Polenul nu trebuie decât să se deplaseze de la anteră (partea plantei masculine) la stigmat (partea plantei feminine), toate în cadrul aceleiași flori. Insectele, de obicei albinele, sau o simplă adiere de vânt vor transfera boabele ușoare de polen de la anteră la stigmat.
Polenizarea poate fi compromisă atunci când roșiile cresc într-un loc ferit de vânt, cum ar fi o terasă închisă, sau în zone care blochează circulația aerului. Prin urmare, roșiilor care cresc în interior le lipsesc și vântul și albinele care ajută la polenizare.
Când se polenizează, manual, roșiile
Cel mai bun moment pentru polenizarea manuală a roșiilor este la scurt timp după deschiderea completă a florilor. Florile de tomate rămân deschise câteva zile, oferind o perioadă bună de timp pentru polenizare. Puteți poleniza florile de roșii oricând, începând de dimineața târziu, până seara devreme. Trebuie să evitați polenizarea roșiilor dimineața devreme, când florile sunt acoperite de rouă. Roua face ca polenul să se aglomereze, îngreunând transferul.
Cum să polenizați roșiile
Polenizarea manuală a roșiilor este un proces simplu, deoarece fiecare floare de roșii conține atât părți de plante masculine, cât și feminine. Cu tehnicile potrivite, puteți ajuta la deplasarea polenului acolo unde trebuie.
1. Selectați flori de roșii uscate
Polenizați manual florile de roșii când sunt uscate bine. Evitați să faceți asta dimineața, când florile sunt pline de rouă și seara târziu când roua coboară din nou în grădină. Așteptați cel puțin două ore după o ploaie zdravănă, înainte de a le poleniza manual.
2. Dislocați polenul
Nu sunt necesare instrumente speciale pentru a poleniza roșiile – doar atingeți baza florii cu degetul. Mișcarea va disloca polenul, iar gravitația va ajuta unele boabe de polen să cadă pe stigmat. Un creion subțire sau chiar o periuță de dinți electrică pot fi utile pentru a lovi baza florilor.
3. Repetați polenizarea trei zile la rând
Polenizarea manuală are cel mai mare succes atunci când florile sunt polenizate manual, timp de 3 zile consecutiv. Repetarea operațiunii trebuie să țină seama de boabele de polen imature, dar și de provocările meteorologice. Alte obstacole în calea polenizării sunt condițiile foarte umede în timpul înfloririi. Polenul se aglomerează când este umed și nu se mișcă bine, prevenind polenizarea. Condițiile uscate sunt și ele o problemă, deoarece stigmatul, de obicei lipicios, se usucă, astfel încât polenul nu mai poate ajunge la el.