Vestea bună este că petele de clor pot fi îndepărtate. Iată tot ce trebuie să știți dacă vă confruntați cu această problemă, potrivit Firstforwomen.
De ce înălbitorul poate păta anumite țesături
Este vorba de ceva care ține de știință și se numește oxidare.
„Clorul provoacă o reacție chimică care modifică structura moleculară a anumitor substanțe”, explică experta Elena Ledoux. „În acest caz, înălbitorul reacționează cu moleculele care dau culoarea țesăturii. Această reacție descompune moleculele respective, făcându-le incapabile să absoarbă lumina în același mod în care au făcut-o înainte. Prin urmare, culoarea fie se estompează, fie dispare complet, lăsând ceea ce percepem ca fiind o pată”, arată ea.
Există două categorii de înălbitor
Desigur, nu toți înălbitorii sunt la fel. Potrivit lui Carol Mehas, CEO la Arbor Products, cele două categorii principale sunt înălbitorul cu oxigen și înălbitorul cu hipoclorit de sodiu.
„Primul este mai eficient în apă caldă până la fierbinte și, în general, mai blând la întreținerea rufelor albe, în timp ce al doilea este un dezinfectant de uz casnic, care, când este utilizat corespunzător, este potrivit în anumite situații când spălăm rufe”, spune Mehas.
De ce înălbitorul lasă pete galbene
Înălbitorul are superputeri, iar una dintre ele este îngălbenirea (chiar și pe țesături albe).
„Unul dintre motivele pentru care îngălbenește unele țesături este pentru că descompune coloranții, lăsând în urmă compuși galbeni”, spune Ledoux. „Această reacție este mai frecventă în fibrele naturale, precum bumbacul sau inul. Acestea pot conține substanțe care reacționează cu înălbitorul”, subliniază el.
PH-ului apei și impuritățile pot contribui la acest efect de îngălbenire a hainelor.
Cum să preveniți petele lăsate de înălbitor
Cel mai important lucru este citirea etichetelor cu instrucțiuni de îngrijire a țesăturilor.
„Factori precum structura țesăturilor (cum ar fi bumbacul sau lâna) și finisajele (spandexul) vă vor ghida către produsele pe care ar trebui să le utilizați”, explică Mehas. „De asemenea, citiți bine instrucțiunile de utilizare a înălbitorului sau ale oricărui agent de îndepărtare a petelor”, recomandă el.
Apoi, Mehas recomandă să testați mai întâi o zonă mică. Dacă folosești înălbitor într-o mașină de spălat, vrei să-l răspândești uniform în apă, deoarece acesta va oxida culoarea pe care o atinge și te vei trezi cu acele pete galbene.
Urmați neapărat aceste sfaturi, atunci când folosiți înălbitor:
- Diluați înălbitorul conform instrucțiunilor și utilizați-l în zone bine ventilate;
- Purtați haine vechi sau echipament de protecție atunci când manipulați clorul;
- Păstrați înălbitorul departe de rufele colorate și de unele suprafețe;
- Păstrați în siguranță recipientele de înălbitor pentru a preveni scurgerea lor;
- Clătiți bine cu apă după folosirea clorului.