Experții în grădinărit au împărtășit câteva sfaturi pentru prevenirea putregaiului cenușiu. Schema de tratamente la roșii începe din faza de răsad. Primul tratament se face pentru a preveni căderea plăntuțelor și pentru a combate insectele. În cazul insecticidului, se poate renunța la această stropire dacă nu sunt probleme cu dăunătorii.
Ce este putregaiul cenușiu
Putregaiul cenușiu este o boală care face ca vârfurile fructelor unei plante să dezvolte zone de putregai negru. Deși poate afecta fructele multor plante – inclusiv ardei, dovlecei, dovleci, vinete și pepeni verzi – este mai întâlnită la roșii, potrivit site-ului Marthastewart.
Putregaiul cenușiu poate apărea pe orice tip de roșie, dar este mai des la soiuri mai mari, cum ar fi prunișoare. Boala este atât de frecventă încât nu ar trebui să o vezi ca pe un eșec al abilităților de grădinărit.
Semne pentru putregaiul cenușiu
Semnele de putregai cenușiu sunt zonele putrezite lângă capătul florii al fructului.
„Apar atunci când fructul încă se dezvoltă sau a atins o anumită dimensiune”, spune Carrie Spoonemore, co-creatorul aplicației From Seed to Spoon de la Park Seed.
„Va începe să apară ca o pată mică, îmbibată în apă și se poate transforma într-o pată mare, neagră, putrezită”, explică el.
Nu confundați putregaiul cenușiu cu antracnoza (o boală fungică care afectează părțile laterale și vârfurile roșiilor), puterea târzie (leziuni brune pe fructe, frunze și tulpini) sau opărirea solară (albire care albește părțile laterale ale roșiilor).
Cea mai frecventă cauză
Putregaiul cenușiu este cauzat de nivelurile scăzute de calciu din fructe, care destabilizează pereții celulari, permițându-le să se descompună.
„Calciul este mai puțin mobil în sistemul vascular al plantei decât alți nutrienți”, spune Traunfeld.
„Când calciul este absorbit de rădăcinile plantelor, acesta ajunge la punctele de creștere – frunze și lăstari noi – și ajunge la fundul fructelor în curs de dezvoltare”, adaugă el.
Acest lucru se întâmplă adesea la începutul sau la mijlocul verii, în perioada de creștere a plantei, când nivelul de calciu nu poate ține pasul cu cerințele plantei.
Cum puteți să-l preveniți
Putregaiul cenușiu nu poate fi oprit, dar îl puteți preveni pe fructele viitoare, verificând calciul din sol și ținând seama de factorii de stres de mediu care pot agrava problema, cum ar fi umiditatea scăzută a solului, compactarea solului, leziunile rădăcinilor, creșterea luxuriantă a plantelor, vreme caldă și intensitate ridicată a luminii, spune Traunfeld.
Menține nivelurile de calciu
Deficiența de calciu este principala cauză a putregaiului cenușiu la roșii, așa că este important să vă asigurați că este disponibil suficient calciu. Începeți prin a testa solul pentru a determina conținutul său de calciu.
„Dacă testul indică niveluri scăzute de calciu, puteți îmbunătăți solul încorporând materiale bogate în calciu, cum ar fi gipsul sau cojile de ou zdrobite”, spune Spoonemore.
„Sprayurile foliare pe bază de calciu, aplicate direct pe frunzele plantelor, pot ajuta la creșterea nivelului de calciu”, sugerează el.
Udare în mod constant, dar nu în exces
O modalitate de a preveni putregaiul cenușiu este menținerea unui nivel constant de umiditate în sol.
„Evitați udarea excesivă sau udarea prea slabă”, spune Spoonemore.
Udarea constantă ajută la asigurarea faptului că calciul din sol este disponibil pentru a fi absorbit de rădăcini. Când se face udarea excesivă, calciul este eliminat din fructe mai repede, ceea ce provoacă o deficiență.
Aplicați mulci
O altă modalitate de a menține un nivel constant de umiditate și de a evita putregaiul este cu mulci, care menține solul umed, dar nu udat. „Aplicați un strat de mulci organic în jurul bazei plantei pentru a menține temperaturi și umiditate stabile”, spune Spoonemore.
Mențineți nivelurile de pH
Menținerea nivelului corect de pH al solului este esențială pentru prevenirea putregaiului.
„Intervalul ideal de pH pentru majoritatea plantelor este ușor acid până la neutru – în jur de 6 până la 7”, spune Spoonemore.
„Testează pH-ul solului folosind un contor de testare a solului și, dacă este necesar, ajustează-l adăugând materiale pentru a-l aduce la nivelul corespunzător”, sfătuiește el.
Evitați săpatul excesiv în jurul sistemului radicular al plantei
Săpatul în jurul sistemului radicular al plantei poate duce la stres hidric și probleme de absorbție a calciului. „Este important să evitați săpatul inutil în jurul plantelor, mai ales când se formează fructele, și să mențineți o asimilare sănătoasă a nutrienților, inclusiv a calciului”, spune Spoonemore.