Mihaela Bilic spune cum putem preveni balonarea
Într-o postare recentă, Mihaela Bilic, una dintre cele mai apreciate voci din domeniul nutriției, a atras atenția asupra unui aspect mai puțin discutat despre legume: deși sunt sănătoase și indispensabile într-o dietă echilibrată, unele dintre ele pot provoca balonare.
Această problemă afectează mulți români, mai ales pe cei care doresc să mențină un abdomen plat, potrivit cancan.ro
Potrivit Mihaelei Bilic, balonarea este cauzată de carbohidrați fermentabili, cunoscuți sub denumirea de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili). Deși acești carbohidrați nu sunt periculoși, ei pot cauza disconfort intestinal atunci când sunt consumați frecvent.
Cele opt legume care pot contribui la balonare sunt:
- Anghinarea
- Mazărea
- Sparanghelul
- Broccoli
- Conopida
- Ceapa
- Prazul
- Ciupercile
În postarea sa, Mihaela Bilic explică:
„Dieta FODMAP- secretul unui abdomen plat!
Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat
Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP- acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal.
Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale.
Care sunt alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP?
dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperc”
Ce este dieta FODMAP și care sunt beneficiile
Dieta FODMAP a fost inițial creată pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil, dar este din ce în ce mai adoptată de cei care doresc să evite balonarea. Aceasta implică eliminarea temporară a alimentelor bogate în FODMAP, urmată de reintroducerea lor treptată pentru a identifica exact care dintre ele cauzează disconfort.
Pe lângă eliminarea acestor legume, Mihaela Bilic recomandă echilibrarea microbiotei intestinale prin probiotice și prebiotice, cum ar fi cele din suplimente precum Impruvis Simbiotic. Totuși, ea subliniază importanța unei alimentații diversificate, care să furnizeze suficiente fibre și nutrienți.
Sfaturi pentru un abdomen mai plat și o digestie mai bună:
- Reduceți consumul legumelor bogate în FODMAP pe termen scurt.
- Introduceți treptat aceste alimente pentru a identifica ce vă cauzează probleme.
- Consultați un specialist înainte de a face modificări majore în dietă.
- Încorporați probiotice și prebiotice în alimentație pentru o microbiotă sănătoasă.
Deși balonarea poate fi neplăcută, cu pași mici și informați, oricine poate găsi echilibrul între o dietă sănătoasă și un abdomen plat.