Inima este unul dintre organele principale ale corpului, care ne menține sănătoși și în viață. Sănătatea inimii este de o importanță crucială, motiv pentru care prevenirea bolilor de inimă și menținerea tensiunii arteriale optime ar trebui să fie pe primul plan. Un studiu recent susține că a descoperi tensiunea arterială ideală pentru a preveni afecțiunile cardiace.
Ce este boala cardiacă?
După cum spune medicul cardiolog Dr. Mary Branch, de fapt este o constelație de probleme.
„Inima este precum o casă”, spune ea.
„Conține două etaje, două laturi, patru încăperi, conducte, o pompă și funcționează la curent. Electricitatea semnalează mușchiului inimii să pompeze sânge între camere, fie către plămâni, fie către restul corpului. Boala cardiacă este o defecțiune a sistemului de pompare (ventriculul stâng sau drept), a conductelor (arterele coronare) sau a electricității (de exemplu, tahicardie supraventriculară sau fibrilație atrială)”, explică Branch.
Ea spune că majoritatea oamenilor se gândește adesea la un atac de cord în legătură cu bolile de inimă, acesta fiind un blocaj al uneia dintre arterele coronare.
„Acestea sunt vase mici, care acționează ca niște țevi mici, care aduc fluxul de sânge către mușchiul inimii. Un blocaj poate compromite fluxul sanguin, ceea ce duce la o scădere a aportului de oxigen și la deteriorarea mușchiului inimii și poate cauza insuficiență a pompei cardiace sau chiar decesul”, explică ea.
Cardiologul dr. Wallace R. Johnson, medic de medicină internă și specialist în hipertensiune arterială la Centrul Medical al Universității din Maryland, observă că bolile de inimă sunt o cauză majoră a problemelor de sănătate și a deceselor în Statele Unite și în întreaga lume, dar multe pot fi prevenite sau tratate prin alegeri sănătoase de viață, medicamente și intervenții chirurgicale.
Tensiunea arterială ideală
Într-un studiu care a fost lansat în iunie 2024, cercetătorii au descoperit că un interval al tensiunii arteriale de la 120 la 139 este ideal. Studiul a analizat 68.000 de adulți în vârstă de peste 65 de ani cu hipertensiune arterială.
„Am verificat tensiunea arterială sistolică medie a participanților și am identificat că cei cu o tensiune arterială cuprinsă între 120 și 139 mmHg au avut rate mai scăzute de deces legate de BCV (atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral) și deces”, spune Dr. Branch.
Deoarece acesta a fost un studiu realizat în rândul adulților coreeni, este important să rețineți că tensiunea arterială crescută depinde de mulți factori, inclusiv genetică, nutriție, stres și factori de mediu.
„Nu putem extrapola aceste date pentru a reprezenta toate grupurile”, spune ea.
Acest studiu este comparabil cu unul care a fost finalizat în Statele Unite în 2015, în care tensiunea arterială optimă se află între 120 și 140. Deoarece tensiunea arterială poate fi influențată de atât de mulți factori, chiar și la anumite grupuri etnice, așa cum spune dr. Johnson, este important să discutați cu medicul orice modificări.
Cum să mențineți tensiunea arterială într-un interval optim
Chiar dacă 120 până la 140 este considerat un interval ideal de tensiune arterială, din nou, este esențial să discutați situația cu medicul. Așa puteți lucra împreună pentru a menține tensiunea arterială normală. După cum spune Dr. Branch, acest lucru poate fi realizat cu o dietă sănătoasă pentru inimă și o activitate fizică constantă.
„O dietă sănătoasă pentru inimă include reducerea sodiului la două grame sau mai puțin, reducerea zahărului, a cărnii roșii și a alimentelor prăjite”, spune ea.
„Mâncați mai multe legume, carbohidrați complecși, fructe și carne slabă, cum ar fi somonul și tonul. Încercați această dietă în majoritatea zilelor”., subliniază medicul.
În ceea ce privește activitatea fizică, dacă poți ținti să mergi pe jos cel puțin 15 minute pe zi, „ar fi grozav”. Ea adaugă că Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de activitate moderată și 75 de minute de activitate viguroasă în timpul săptămânii.
„Există date care susțin că o anumită activitate, cum ar fi mersul pe jos, este mai bună decât nimic”, afirmă ea.
„Cu fiecare pas pe care îl faceți zilnic, vă puteți reduce riscul de boli cardiovasculare”, adaugă medicul.