Potrivit raportului Mind the Workplace 2021 de la Mental Health America, aproape 83% dintre respondenți s-au simțit epuizați din punct de vedere emoțional la locul de muncă. 85% – aproape 9 din 10 lucrători – au spus că stresul la locul de muncă le-a afectat sănătatea mintală.

Desigur, nu trebuie să intri într-un birou pentru a experimenta anxietatea la locul de muncă. Puteți experimenta senzația și atunci când lucrați de acasă.

Iată tot ce trebuie să știi despre anxietatea la locul de muncă, precum și câteva strategii practice pentru reducerea și gestionarea stresului, potrivit acestui site.

Anxietatea la locul de muncă

Uneori, e greu de spus dacă te confrunți cu anxietate la locul de muncă sau simptome ale unei tulburări de anxietate. Cel mai bun semn este că anxietatea  are legătură cu job-ul.

Annia Palacios, consilier profesionist explică doar câteva semne- cheie ale anxietății la locul de muncă:

În zilele libere, te simți foarte bine și anxietatea îți scade.

Dacă lucrezi de luni până vineri, sentimentele de anxietate și teamă îți umbresc weekendul, mai ales când te gândești la muncă.

Îți este greu să vorbești cu colegii din cauza unei culturi competitive a muncii, dar nu ai nicio problemă să discutați cu oameni din afara serviciului.

De unde știi când simptomele ar putea avea legătură cu tulburarea de anxietate generalizată sau cu o altă afecțiune de anxietate?

Simptomele tulburării de anxietate sunt „persistente, consistente și afectează negativ mai multe aspecte ale vieții”, spune Emme Smith, medic psihoterapeut.

Diferența cheie dintre cele două este că anxietatea la locul de muncă se dezvoltă în general ca răspuns la stresul de la serviciu. O tulburare de anxietate, pe de altă parte, tinde să se dezvolte și să persiste, indiferent de circumstanțele de muncă.

Care sunt semnele

Anxietatea la locul de muncă poate implica o gamă largă de simptome:

  • te simți mai bine noaptea, dar mai rău dimineața
  • te simți rău fizic când te gândești la muncă sau când primești e-mailuri sau apeluri de la serviciu
  • îți este greu să te concentrezi pe sarcini specifice muncii
  • observi că motivația scade
  • amâni adesea sarcinile legate de muncă
  • eviți întâlnirile, proiectele noi sau evenimentele de lucru

Anxietatea la locul de muncă poate implica și simptome fizice. Acestea pot include:

  • dureri de cap și de gât
  • tensiune în tot corpul
  • transpirația palmelor
  • durere constantă de stomac sau greață

Ce cauzează anxietatea la locul de muncă

O serie de factori pot contribui la anxietatea la locul de muncă și pot varia de la o persoană la alta.

De exemplu, spune Palacios, stresul la locul de muncă poate proveni din:

  • nevoia de a finaliza un proiect urgent sau de a te prezenta la o întâlnire
  • sindromul impostorului sau tendința de a te îndoi de tine și de a te simți necalificat
  • lipsa unor legături puternice cu colegii
  • frica de un șef dificil

În unele cazuri, stresul la locul de muncă poate fi consecința unui factor mai subtil.

De exemplu, spune Christianson, poate ați avut experiențe negative în trecut cu privire la sarcinile foarte mari care v-au fost impuse sau legate de un șef foarte dur.

În consecință, locul de muncă ar putea deveni o sursă semnificativă de stres dacă presupuneți (în mod eronat):

  • că veți rata termenele-cheie
  • că șeful crede că faci o treabă proastă
  • că vei fi mereu sub așteptări

Ce poți face pentru a gestiona anxietatea la locul de muncă

Anxietatea la locul de muncă poate fi implacabilă. Dar, cu câțiva pași mici, poți depăși sau gestiona cu succes stresul de la locul de muncă.

Identificați factorii declanșatori

Declanșatorii stresului la locul de muncă nu sunt întotdeauna evidenți. „Scrieți momentele în care vă simțiți nervos pentru a vă ajuta să găsiți factorii declanșatori”, spune Smith.

Identificarea unor situații specifice care cresc nivelul de stres vă poate ajuta să găsiți cea mai bună strategie pentru a le gestiona pe viitor.

Evitați să mai puneți răul în față

„Îngrijorarea de genul de „ce-ar fi dacă” este un tip comun de anxietate la locul de muncă”, spune Max Maisel, psiholog clinician din Los Angeles.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și pentru a explora soluții posibile, puteți încerca să vă puneți aceste întrebări până când vă veți descoperi cea mai mare spaimă.

Fiți blânzi cu voi înșivă

Când ești anxios și nivelul de stres crește, înclinația naturală ar putea fi să reacționezi prin autocritică. În schimb, încearcă să fii răbdător și înțelegător cu reacțiile tale.

Vă puteți gândi să vă tratați ca și cum v-ați trata un prieten apropiat sau un membru al familiei.

Luați pauze mici

Vă puteți recalibra emoțiile luând pauze mici și scurte de-a lungul zilei. De exemplu:

  • să te îndepărtezi de birou pentru a te relaxa
  • să exersați respirația, în care inhalați numărând până la 4, țineți apăsat numărând până la 4, expirați numărând până la 4 și țineți apăsat numărând până la 4.

Faceți mișcare

În timpul unui exercițiu, corpul eliberează neurotransmițători calmanți care creează un sentiment general de bine, spune Karlene Kerfoot.

„Exercițiile făcute înainte de muncă pot ajuta corpul să facă față situațiilor de la locul de muncă, iar exercițiile după muncă vă pot ajuta să vă plasați într-o mentalitate diferită, unde puteți face față mai bine acestor sentimente”, spune ea.