Medierea este o procedură ieftină, în care părțile implicate ajung la consens și în doar câteva ore, potrivit participanților la un eveniment organizat ieri de Network Events și revista Capital
Şedinţele de mediere prezintă avantajul de a fi mult mai ieftine decât procesele în instanţă. „Studiile europene arată că procedurile de mediere sunt cu 95% mai puţin costisitoare decât procesele. Cu alte cuvinte, prin mediere cheltuieşti doar 5% din ceea ce înseamnă un ciclu procesual”, a spus Zeno Sustac vicepreşedintele Consiliului de Mediere. Potrivit acestuia, până la 80% din conflictele care ajung în faţa mediatorilor sunt rezolvate dintr-o singură şedinţă, în doar câteva ore. În medie, o şedinţă durează două ore.
Rolul mediatorului, extrem de important
La rândul ei, deputatul Alina Gorghiu a evidenţiat principalele avantaje ale acestei proceduri. „În faţa mediatorului nu se vorbeşte despre numeroase taxe pe care le presupune apariţia în faţa instanţei de judecată. De asemenea, timpul alocat rezolvării conflictului este redus semnificativ”, a spus Gorghiu, membră în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.Ea susţine că depinde 90% de mediator dacă părţile continuă procedura de mediere şi după şedinţa de informare gratuită şi obligatorie. Aproape niciun proces civil nu ar trebui să aibă loc dacă, în prealabil, nu a existat o şedinţă de mediere, este una dintre schimbările majore pe care Noul Cod de Procedură Civilă le aduce de la 1 august.
Fără un document care să ateste faptul că această şedinţă a avut loc, procesul efectiv nu poate începe.
Eveniment de cinci stele
Network Events şi revista Capital au organizat ieri conferinţa care a avut titlul „Medierea, un posibil răspuns la problemele noastre”. La evenimentul care a avut loc la Aristocrat Events Hall au participat reprezentanţi ai mediatorilor, printre care membrii boardului Consiliului de Mediere (cel mai important organism reprezentantiv al domeniului din ţara noastră, cu peste 4.000 de membrii din toată ţara).