Tusea reprezintă un act reflex natural care ne ajută să curățim căile respiratorii superioare și inferioare de mucus și diverși iritanți.
Întâlnim puține cauze în care tusea seacă ar reprezenta un motiv de îngrijorare, dar dacă ea persistă o perioadă mai mare de 3 săptămâni, acesta poate fi un indiciu de afecțiune medicală gravă.
Deosebim 2 tipuri de tuse: tuse seacă și tuse productivă.
Tusea productivă, care mai este numită umedă, produce mucus sau flegmă, care le elimină din plămâni. Tusea seacă sau uscată, care mai este numită neproductivă, nu produce mucus sau flegmă. Tusea seacă provoacă o senzație de gâdilare și deseori este cauzată agenți iritanți în gât.
În dependență de durata de manifestare, tusea neproductivă poate fi clasificată în 3 categorii:
- Tuse acută – cu durata până la 3 săptămâni;
- Tuse subacută – cu durata între 3 și 8 săptămâni;
- Tuse cronică – cu durata mai mult de 8 săptămâni.
Cauzele tusei uscate
- Reacția alergică: alergiile pot declanșa tusea seacă, în special rinita alergica;
- Infecția tractului respirator superior;
- Simptom al sinuzitei, laringitei, bronșitei;
- Sindrom de reflux gastroesofagian;
- Astmul;
- Tuberculoza: afecțiune bacteriană infecțioasa care atacă plămânii;
- Cancer pulmonar;
- Reacții adverse ale unor medicamente;
- Fum de țigară;
- Aer prea uscat în camera în care dormiți;
- Mediu poluat;
- Cauze psihologice: tusea pe fond nervos se numește tuse psihogenă.
Diagnosticul tusei
Tusea uscată este constatată de medical pneumolog, internist sau alergolog pe baza istoricului medical al pacientului și pe baza simptomelor.
Se face examenul fizic și pentru a face diagnosticul mai clar se pot solicita teste suplimentare:
- Spirometrie ;
- Bronhoscopie;
- CT sau radiografie;
Tratamentul tusei uscate
În general, tusea seacă de scurtă durată nu necesită tratament medicamentos. În cele mai multe cazuri agentul cauzal este o infecție virală, iar tusea trece de la sine în câteva săptămâni.
Cu toate acestea, în urma infecțiilor virale, sensibilitatea căilor respiratorii crește și ele devin ușor de iritat de tuse. Tusea le irită și mai tare, creând un cerc vicios. De aceea, puteți să începeți diverse măsuri pentru a scăpa de tuse rapid..
Pentru inceput, asigurați-vă că consumați suficiente lichide. Ceai, apa, limonada și sucurile naturale de fructe sunt cele mai potrivite. Puteți să le consumați calde sau la temperatura camerei. Totodată, evitați înghețata, aerul rece, fumul de țigară și alți iritanți.
Ulterior în cazul că tusea nu se ameliorează, puteți apela la remedii pentru tusea seacă, care întâlniți sub formă de pastille de tuse, sirop și altele:
- antitusive: au în componență mentol, miere, eucalipt, substanțe care ameliorează tusea și calmează iritația, de exemplu coldtusin, sirop herbion;
- sirop de tuse: calmotusin sau bronho suport, care au și varianta pediatrică de sirop te tuse pentru copii.
Atunci când medicamentele pentru tusea seacă la adulți și copii nu sunt eficiente, starea se poate agrava, ceea ce conduce la apariția diverselor complicații. Medicul specialist este cel mai în măsură să vă prescrie tratamentul medicamentos de care aveți nevoie în cazul tusei uscate sau productive.