In anul 1994, Vera Dobrescu s-a hotarat sa intre in afaceri si sa isi deschida o firma de amenajare de gradini si peisagistica. Terminase Facultatea de Horticultura si lucrase atat pentru o companie de stat, cat si pentru una privata. Ceea ce a determinat-o sa renunte la statutul de angajat al unei firme a fost faptul ca devenise un simplu executant al dorintelor clientilor care apelau la serviciile companiei pentru care lucra. „Atunci cand m-am hotarat sa renunt la serviciu si sa imi deschid propria afacere nu am renuntat la un salariu foarte mare, insa riscul era destul de ridicat. Nu stiam ce se va intampla in anii urmatori”, spune Vera Dobrescu. Impreuna cu sotul ei a infiintat compania Lotus Dendro. Lucrarile executate la ultima firma unde a fost angajata au ajutat-o sa isi gaseasca si primul client pentru care a amenajat o gradina. „Nu am avut nici un ban atunci cand am intrat in aceasta afacere. Profitul obtinut la aceasta prima lucrare l-am investit in materiale si in amenajarea unui sediu”, spune patroana.
Afacerea s-a miscat insa destul de bine si, in anii care au urmat, au reusit sa aiba patru-sase lucrari in fiecare an. In acea vreme trebuia sa ia materialul saditor din pepinierele autohtone, iar acest lucru conditiona efectuarea de lucrari numai primavara si toamna. Vera facea un proiect de amenajare, intocmea un deviz estimativ, primea un avans de aproximativ 40% din costul final al lucrarii si se apuca de lucru. La nivelul anului 1994 costul de amenajare a unei gradini complexe de 1.000 de metri patrati era de aproximativ 6.000 de dolari. Putini clienti erau insa dispusi sa plateasca un asemenea pret pentru a-si amenaja o gradina. „Primul contract important l-am avut cu World Trade Center. Intre 1994 si 1997, am reusit sa avem o cifra anuala de afaceri de aproximativ 5.000 de dolari”, spune Vera Dobrescu. Incepand cu 1997 piata a inceput sa creasca si o data cu aceasta si cifra de afaceri a firmei. Rata de crestere era de 5-10% anual. Aceasta crestere nu s-a tradus printr-o crestere a numarului de comenzi, ci prin cresterea complexitatii si valorii acestora. Oamenii doreau gradini din ce in ce mai complicate. Acest fapt a determinat-o pe Vera Dobrescu sa urmeze cursurile Facultatii de Peisagistica. „Inainte faceam proiectele de amenajare doar cu cunostintele de horticultor pe care le aveam. Dupa absolvire pot spune ca putem asigura tot procesul tehnologic al unei gradini, de la proiectare pana la intretinere”, explica Vera Dobrescu. In anul 2000 a infiintat firma Garden Design care a preluat activitatile primei societati si prin care putea face importul de material saditor din Occident. „Am facut acest lucru pentru a evita lucrul cu intermediarii, in speranta pastrarii de preturi scazute. In plus, datorita faptului ca in Occident acest material este containerizat si poate fi folosit pe toata perioada anului”, declara Vera Dobrescu. In anul 2000 cifra de afaceri a firmei Garden Design a fost de aproximativ 14.500 USD, iar profitul net de 2.500 de dolari.

In anul 2001 cifra de afaceri s-a mentinut constanta, insa firma a avut pierderi de 2.500 de dolari. „Anul trecut am pierdut foarte mult material saditor importat, in conditiile unei ierni friguroase. Oricum, rata de profitabilitate este destul de scazuta in acest business, ea variind intre 5-20% din valoarea lucrarii”, explica Vera. Anul acesta lucrurile au revenit la normal si, in primele sase luni, cifra de afaceri a fost de aproximativ 9.300 de dolari, in conditiile unui profit net de 2.000 de dolari. Piata a inceput sa creasca valoric iar acest lucru poate fi observat in pretul lucrarilor pe care le executa. Acum pot fi gasite si lucrari de 15-20.000 de dolari. Concurenta a devenit si ea din ce in ce mai acerba si, daca in 1994 Vera a fost printre primii specialisti care si-au infiintat o astfel de companie de peisagistica, acum multi dintre colegii ei au intrat in afaceri asemanatoare. „Chiar acum amenajam o lucrare complexa la Alexandria al carei prim deviz estimativ se ridica la patru miliarde de lei”, explica Vera Dobrescu. Dupa ce a inceput cu o firma de amenajare peisagistica si si-a dezvoltat afacerea si in domeniul importului de material saditor, acum patroana ar dori sa se extinda si spre producerea acestuia. „Pana acum am investit an de an aproape tot profitul. Pentru a dezvolta productia de material saditor trebuie insa efectuate investitii importante, pe care, deocamdata, nu mi le permit”, incheie Vera Dobrescu.

Business start

Investitia minima: O astfel de afacere poate incepe si cu o suma mica, de aproximativ 1.000 de dolari, costurile initiale rezumandu-se la cele de costituire a firmei si la cele necesare achizitiei de unelte de gradinarit, cu care sa poti dota o echipa de muncitori care sa execute o prima lucrare.

Autorizatii: Firma trebuie sa aiba cat mai multe domenii de activitate care pot avea legatura cu amenajarea de gradini, de la proiectare, amenajare si executii de gradini sau intretinere si pana la consultanta, import-export sau productie.

Angajati: In cazul in care nu ati absolvit Facultatea de Horticultura sau de Peisagistica, cel mai bine este sa angajati un specialist in domeniu, care, eventual, sa se ocupe si de formarea echipelor de lucru. In rest, se lucreaza cu colaboratori, numarul acestora variind in functie de complexitatea lucrarilor. Un colaborator este platit cu 10.000-15.000 lei/ora. Un sef de echipa ia 25.000-30.000 lei/ora.

Procurarea marfii: Este unul dintre cele mai importante aspecte in aceasta afacere. Poti procura marfa din pepinierele autohtone, insa din cauza faptului ca acestea nu produc material saditor containerizat trebuie sa accepti lucrari doar primavara si toamna. Poti apela insa la importuri de material saditor containerizat si astfel este posibila amenajarea de gradini aproape pe toata perioada anului. tarile de import sunt Italia, Olanda si Ungaria. Din Ungaria taxa vamala este zero, iar din Italia si Olanda 30%.

Alte sfaturi: Cel mai bine este ca in timp sa fie constituit un mic depozit de material saditor, care sa fie folosit la eventualele lucrari de mica anvergura. Pentru lucrarile mari se fac importuri directe.

pierderile firmei din 2001 s-au datorat iernii

    Cifra afaceri    Profit net
2000     14.500     2.500
2001     14.500     -2.500
2002*     9.300     2.000

*Cifre valabile in primele sase luni ale acestui an.