Conform informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), productia de ciuperci a fost i 1999 – primul an i care MAA s-a ocupat de monitorizarea acestui produs – de 34 de tone. Exportul de ciuperci i stare proaspata sau refrigerate s-a ridicat la 1.863 de tone – conform datelor oferite de Centrul Romin pentru Comert Exterior – cei mai mari consumatori de ciuperci rominesti fiind italienii si austriecii. Piata romineasca este dominata de producatorii din Ungaria, itrucit produsele lor sunt scutite de taxe vamale. Potentialul de absorbire a pietei autohtone este mare, isa majoritatea producatorilor care au descoperit secretele cultivarii ciupercilor prefera sa le exporte.
Principalele tipuri de ciuperci cultivate i Rominia sunt Agaricus (champignon) si Pleurotus (burete). Pentru cultivarea ciupercilor Agaricus se foloseste un substrat nutritiv (compost) rezultat din fermentarea naturala a gunoiului de grajd, a celui de pasari si paielor. Pentru cultivarea ciupercilor Pleurotus se utilizeaza butuci de lemn, rumegus, talas, dar si paie sau coceni de porumb. Avantajele cultivarii ciupercilor sunt mai multe. Nu necesita teren agricol. Substratul de cultura se obtine din materie prima ieftina, care poate fi refolosita ca igrasamint i agricultura sau ca furaje pentru animale. Pot fi folosite cu rentabilitate buna constructii de genul: pivnite, case parasite, grajduri vechi, tuneluri, galerii de mina abandonate. Mai mult, ciclul de productie este foarte scurt: i doua luni, din 100 kilograme de compost cresc 8-15 kilograme de ciuperci pe ciclu, i functie de temperatura serei si compozitia compostului. De asemenea, daca materia prima necesara pentru compost se gaseste la toate fermele la preturi foarte mici – uneori poate fi obtinuta chiar gratuit – producatorii de miceliu sunt foarte putini, cel mai mare fiind firma Spor Alfar SA din Arad.
Un kilogram se vinde cu 80.000 lei
in mare, ciclul de productie este urmatorul: se prepara compostul; se lasa la macerat timp de o luna, la o temperatura de 22°C; se isaminteaza miceliul; dupa trei saptamini apar ciupercile, la o temperatura de 15-18°C; productia se extinde pe o perioada de doua-trei luni. „Esentiala pentru itreprinzatorul care doreste sa se imbogateasca din cultivarea ciupercilor este o productie regulata, care sa-i asigure o piata de desfacere si clienti fideli. Numai asa va avea posibilitatea sa livreze ciuperci i supermarketuri, la restaurante sau la angrosisti. Pretul de vinzare la producator este i medie de 40.000 lei (2 USD) pentru un kilogram de ciuperci, iar i magazine ajung la 70.000-80.000 lei kilogramul”, spune Nistor Vladimir, care are o sera de 100 metri patrati itr-un sat din judetul Buzau. Abia dupa trei ani de icercari, concretizati i pierderi de 100 milioane lei, el a reusit sa cultive ciuperci. Ideea acestei afaceri i-a venit i timpul unui concediu medical care a durat doua luni, timp i care a citit diverse carti despre cultivarea ciupercilor. Deocamdata nu are o productie de mare anvergura, itrucit nu se ocupa i exclusivitate de ciupercarie. Asa ca le vinde i pietele din Buzau, colegilor de serviciu, iar cind are mai multe, angrosistilor din Bucuresti.
Cistigurile sunt foarte mari i cazul suprafetelor de cultura de 1.000m2, cind se pot obtine 15.000 kilograme de ciuperci la un ciclu de productie, deci circa 30.000 kilograme anual, ceea ce iseamna un venit de un miliard de lei. Investitia initiala se ridica la 20 milioane lei pentru 100 tone de compost, 18 milioane lei pentru 600 kilograme de miceliu si 20 milioane lei pentru o instalatie performanta de aer conditionat. Pentru cultivarea ciupercilor nu este nevoie de actele necesare constituirii unei firme, fiind de ajuns o autorizatie de producator agricol care se elibereaza de la primarie si un aviz fitosanitar de comercializare (atestind ca ciupercile nu sunt otravitoare), care poate fi obtinut de la laboratoarele directiilor sanitar-veterinare.
Cum sa scoti un miliard din gunoi
2 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 2 noiembrie 2000, 14:00
Conform informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), productia de ciuperci a fost i 1999 - primul an i care MAA s-a ocupat de monitorizarea acestui produs - de 34 de tone. Exportul de ciuperci i stare proaspata sau refrigerate s-a ridicat la 1.863 de tone - conform datelor oferite de Centrul Romin pentru Comert Exterior - cei mai mari consumatori de ciuperci rominesti fiind italienii si austriecii. Piata romineasca este dominata de producatorii din Ungaria, itrucit p
Etichete: arhiva,
ciuperci,
takeover bid
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook