decurs fara probleme, deocamdata, atentia actorilor financiari incepe sa se indrepte si spre celelalte aspecte reglementate de Regulament. Asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare a circulatiei capitalurilor, romanii nu-si vor putea deschide conturi curente sau depozite bancare in strainatate decat cu autorizarea BNR. Aceste operatiuni vor putea fi liberalizate intr-adevar abia de la 1 septembrie 2006. Totusi, pentru societatile comerciale sau alte entitati romanesti este posibila deschiderea de conturi in strainatate incepand cu data de 11 aprilie. Bineinteles, pentru a se putea realiza acest lucru fara incalcarea legii, respectivele entitati trebuie sa aiba fie sucursale, fie agentii, reprezentante sau birouri autorizate sa functioneze in strainatate. In conditiile in care o societate romaneasca detine un astfel de birou in strainatate, acesta din urma este asimilat de legislatia romaneasca la categoria „nerezidenti“. In acest context, birourile respective isi pot deschide conturi la bancile din strainatate fara sa aiba nevoie de autorizatia BNR, conturi care nu sunt percepute ca fiind conturi externe deschise de rezidentii romani. „Acest lucru inseamna ca, in cadrul relatiilor comerciale (indeosebi cele sub forma contractelor de consultanta) cu societatea-mama, aceste birouri din strainatate se transforma in vehicule de incasari si plati, directionate sau aranjate dupa interesele societare ale grupului“, subliniaza Cosmin Brendea, consultant financiar. Aceasta este, practic, cea mai simpla metoda prin care se evita obtinerea autorizarii BNR pentru deschiderea de conturi in strainatate. Dar asa cum precizeaza consultantul financiar Cosmin Brendea, „credem ca aceasta portita a fost lasata deschisa special pentru cei care deruleaza afaceri externe si care au nevoie de o mai mare libertate antreprenoriala, urmand ca, din septembrie 2006, si ceilalti rezidenti sa aiba libertate deplina la plasamente monetare in strainatate.“
Bani trimisi in strainatate sub forma de cadouri sau donatii
Pana la data de 11 aprilie, romanii care aveau rude sau prieteni in strainatate nu le puteau trimite bani acestora (indiferent daca era vorba de moneda nationala sau valuta) decat pe baza de mandat postal gen Eurogiro (si asta doar in tarile cu care Posta Romana are parteneriate deja incheiate) sau prin Western Union. Comisioanele percepute de acestea sunt destul de generoase, iar procedura este uneori ingreunata de faptul ca, pentru a trimite un astfel de mandat, trebuie cautata o banca partenera cu Western Union. In afara acestui fapt, suma maxima admisa la un astfel de transfer era cuprinsa intre 500 si 2.500 de euro.Prin noul Regulament se statuteaza clar prevederea ca „operatiunile curente si de capital se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si moneda nationala“. Practic, daca romanilor nu le este permisa inca deschiderea de conturi bancare in strainatate, ei pot totusi sa transfere din contul lor bancar in contul bancar al destinatarului, care poate fi un nerezident, diverse sume de bani. Conditia esentiala este ca aceste transferuri de capital sa aiba un caracter personal, cum ar fi cadouri sau donatii sau in cadrul unor alte operatiuni de capital, asa cum sunt reglementate in Regulament. Bineinteles, nici in acest caz nu vor fi excluse comisioanele bancare, dar avantajul consta in faptul ca transferurile se vor face dintr-un cont bancar in alt cont bancar, si nu printr-o institutie partenera cu una sau mai multe banci.Analistii din piata apreciaza ca, in functie de conditiile de pe piata romaneasca si daca se va forma o cerere interna substantiala, iar BNR va reglementa acest lucru prin lege, este posibil ca activitatea financiara din Romania sa se diversifice si prin aparitia unor intermediari specializati in transferuri de capital catre extern. Cum legislatia nu precizeaza nicaieri o limita maxima de suma pentru acest tip de transfer, se presupune ca ea este de 10.000 de euro, suma de la care incep raportarile catre Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor.Alte noutati aduse de Regulamentul Valutar se refera la faptul ca a fost eliminata obligativitatea repatrierii de catre rezidenti a activelor financiare dobandite din operatiunile cu nerezidentii.
Noutati aduse de Regulamentul Valutar
• Noul Regulament permite accesul nerezidentilor pe piata financiara romaneasca
• Stipuleaza clar ca rezidentii si nerezidentii pot efectua in mod liber si fara restrictii operatiuni valutare curente si de capital (cu exceptia celor care sunt supuse autorizarii BNR)
• Sunt supuse autorizarii BNR operatiunile in conturi curente si de depozit deschise de rezidenti in strainatate
• Practic, noul Regulament permite transferurile de capital ale romanilor in strainatate, cu conditia ca acestea sa aiba caracter personal (cadouri sau donatii) si sa nu fie transferate in conturi deschise de rezidenti in strainatate
• Firmele sau alte entitati care au deschis un birou sau o reprezentanta in strainatate le pot transforma pe acestea in vehicule de incasari si plati.