Cele mai multe „tepe” on-line te informeaza ca ai (de) castigat ceva! Daca dai curs invitatiei, ai devenit victima sigura.

 

Potrivit comisarului sef Virgil Spiridon, seful Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Informationale din IGPR, metodele preferate de infractori sunt skimmingul (instalarea unor dispozitive improvizate la ATM care copiaza datele utilizatorului de card şi care ajuta la „clonarea” acestuia) si phishing-ul (transmiterea unor mesaje pe Internet prin care infractorii, folosind o pagina electronica asemanatoare cu cele folosite de institutiile de credit, solicita utilizatorilor date personale privind cardul de credit, respectiv codul PIN).

 

Spiridon spune ca nicio banca nu solicita date confidentiale prin intermediul Internetului. Drept urmare, persoanele care primesc astfel de mesaje sunt sfatuite sa anunte imediat banca in numele careia s-a dat anuntul, dar si politia. De asemenea, posesorii de carduri trebuie sa fie foarte atenti cand extrag banii de la ATM-uri.

 

E de preferat sa fie folosite bancomatele din incinta bancilor. Pentru cele amplasate in alte locatii, utilizatorii trebuie sa se asigure ca nu exista modificari la tastatura ATM-ului si sa aiba grija ca in preajma sa nu fie persoane dubioase. Daca utilizatorul observa orice activitate suspecta in apropierea ATM-ului, trebuie sa anuleaze orice operatiune si sa caute un alt bancomat.

“La noi, criminalitatea informationala are un caracter profund financiar, in sensul ca persoanele care comit astfel de fapte sunt orientate spre castigarea unor sume importante de bani. Politia incearca sa aiba un rol proactiv. Cu alte cuvinte, cred ca e mai bine sa prevenim decat sa ajungem in faza de combatere a fenomenului”, a declarat pentru Capital.ro, Spiridon.

 

Politistii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Informationale au constat, doar in primele sase luni ale acestui an, 639 de infractiuni si au cercetat 318 persoane. Anul trecut s-au inregistrat aproximativ 1200 de infractiuni constatate si peste 600 de persoane cercetate.