Bumbac organic, in, mătase naturală, dar și pungi de plastic, resturi de haine, umbrele vechi, fructe uscate, deșeuri metalice găsite pe stradă, toate sunt materiale reciclate și folosite de noul val de designeri „eco”. Creațiile lor sunt mai mult decât simple haine în serie, ci mai degrabă un manifest pentru susținerea dezvoltării durabile.

Șapte echipe de designeri din România, Turcia, Grecia, Polonia, Marea Britanie, Italia și Lituania s-au reunit astfel într-un proiect, derulat în ultimii doi ani și coordonat de organizația Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile – Reper 21, iar la jumătatea lunii iunie și-au scos pe podium lucrările, în cadrul Manifestului „Chic & Ethic”. Potrivit organizatorilor, demersul își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor sociale ale persoanelor care muncesc în industria textilă și vestimentară și să reducă impactul pe care aceste sectoare îl au asupra mediului înconjurător.

Pe lângă parada de modă, organizatorii au invitat participanții să-și încerce talentul în cadrul a trei ateliere de creație vestimentară și accesorii – de croșetat, de creat accesorii din deșeuri și de înnobilat haine vechi. În plus, un grup de reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale românești care împărtășesc valorile Reper 21 s-a alăturat organizatorilor purtând tricouri din bumbac organic inscripționate cu mesaje militante pentru o industrie vestimentară mai responsabilă față de oameni și natură.

Acest material face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.