Călătoria de 1.000 de mile începe cu un pas
Primul pas pentru a vă face un plan realist de ieșire la pensie cât mai devreme posibil este să vă stabiliți o țintă financiară. De exemplu, pentru mulți români, o sumă confortabilă ar fi cea de 1 milion de lei. Pare un obiectiv dificil de atins, dar, teoretic, dacă ați economisi minimum 450 de lei lunar, cu o dobândă de 10% anuală pe o perioada de 30 de ani, ați putea atinge această valoare.
Economisirea constantă pe o perioadă îndelungată presupune însă disciplină financiară riguroasă. Ceea ce, pentru mulți dintre noi, este destul de dificil. Mai ales în cazul tinerilor. Prețurile cresc, apar permanent cheltuieli neprevăzute, tentațiile micilor răsfățuri sau ale marilor nebunii. Dacă v-ați propus pensionarea cât mai rapidă nu înseamnă că trebuie să renunțați definitiv la ele, ci doar că trebuie să fiți ceva mai atenți, practici în alegeri și… moderați.
Construiți-vă un buget realist de cheltuieli
Așa că pasul doi pe care ar trebui să-l faceți este cel de a vă construi un buget lunar de cheltuieli. Este un lucru care multora li se pare complicat de realizat. Mai ales că trebuie făcut unul realist, care să vă permită să economisiți suma pe care v-ați stabilit-o ca obiectiv lunar.
Cel mai simplu mod în care puteți realiza acest lucru este utilizând BT Pay. Aplicația oferită de Banca Transilvania vă ajută să aveți o imagine clară și detaliată asupra cheltuielilor voastre. Mai mult, vi le poate clasifica automat pe diverse categorii: utilități, alimente, transport, taxe și impozite, ieșiri în oraș etc.
Astfel puteți depista rapid pe ce vi se duc banii și care sunt centrele de cost de unde puteți să mai tăiați din cheltuieli. Practic, cu BT Pay puteți să știți permanent care este bugetul disponibil și să stabiliți suma corectă pe care o puteți economisi lunar.
Un avantaj major al aplicației este că funcționează nu doar cu cardurile emise de Banca Transilvania, ci și cu carduri pentru persoane fizice de la alte bănci din România, cu condiția să fie emise sub sigla Visa, Mastercard sau Maestro.
Aveți nevoie de un fond pentru urgențe
Nu este însă de ajuns doar să știți cum stați cu banii. Trebuie să vă creați un fond de urgență pentru cheltuieli neprevăzute.
Este esențial să aveți o rezervă financiară la care să puteți apela rapid atunci când intervin situații de urgență. Precum înlocuirea unor bunuri de folosință îndelungată care s-au stricat, reparații majore în casă sau facturi medicale mari. Nu puteți fi pregătit pentru asemene cazuri decât având un fond de rezervă. Iar ideal ar fi că acesta să acopere cel puțin 3-6 luni de cheltuieli lunare și să fie ținut într-un cont de economii cu acces ușor.
Și aici Banca Transilvania vă poate veni în autor. De exemplu, Contul de economii, beneficiază de o dobândă progresivă, calculată lunar, în funcție de suma pe care o aveți în cont. Dobânda întră direct în cont dși puteți depune și retrage bani oricând doriți. Dacă vreți să obțineți mai rapid suma necesară pentru fondul de rezervă puteți apela la depozitul la termen (în lei, euro sau în dolari), care vă permite să beneficiați de dobânzi duble față de începutul anului.
Pentru că tot am amintit de cheltuielile neprevăzute, nu includeți în această categorie „marile nebunii”. Un concediu într-o destinație exotică este o amintire de neuitat, dar vă poate da serios peste cap bugetul. Depinde de voi ce prioritizați. Nu trebuie să renunțați la vacanțe, ieșiri în oraș, mici răsfățuri etc. Dar, dacă vă monitorizați corect cheltuielile veți ști cu siguranță ce vă permiteți și ce nu, în funcție de obiectievle financiare pe care vi le-ați stabilit.
Puneți banii la lucru!
Economisirea unei sume lunare este un drum lung și necesită o disciplină financiară riguroasă. Puteți însă accelera cursa în atingerea obiectivului financiar propus punându-vă banii la muncă. Banca Transilvania oferă clienților săi o gamă variată de opțiuni de plasamente financiare în fondurile de investiții.
Este soluția optimă pentru pentru persoanele ocupate, care nu dispun de timpul necesar pentru analiza pieței de capital – specialiștii băncii realizează investițiile în locul vostru în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat etc. Iar întreaga structură este certificată, reglementată și validată de stat. Rezultatul obținut: câștiguri mai mari decât cele oferite de conturile de economii.
BT Asset Management este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiții din România, cu peste 100.000 de clienți și care gestionează 14 fonduri deschise de investitii. Fiecare dintre acestea oferă grade de risc și randamente diferite – de la fonduri de obligațiuni, cu venit fix sau mixte, până la fonduri care investesc în acțiuni din România, Uniunea Europeană sau state terțe, în lei, euro sau USD. Alegerea o puteți face în funcție de apetitul vostru de risc.
Un alt avantaj important oferit de BT Asset Management este oferta bogată. Astfel, puteți să vă diversificați portofoliului de investiții, adică să plasați bani în mai multe fonduri. Avantajul este că atunci când o investiție are un randament sub nivelul scontat puteți compensa minusul prin câstigurile generate de celelalte. Nu uitați că investițiile oferă oportunități de câștig, dar și riscuri. Pentru a ști cât mai corect cu ce riscuri vă confruntați și vă asumați, puteți apela la consultanții BT Asset Management, care vă furnizează toate informațiiile necesare.
Asigurați-vă economiile pe termen lung
După ce ați economisit o perioadă consistentă și v-ați crescut valoarea prin adăugarea câștigurilor generate de investițiile realizate este foarte posibil să vă atingeți ținta financiară propusă. Această nu înseamnă că ați ajuns însă la capătul drumului.
Dacă v-ați atins obiectivul de a economisi suficient pentru a vă pensiona la 50 de ani, trebuie să vă schimbați strategia de investiții pentru a vă proteja economiile acumulate. În acest stadiu, accentul trebuie să se mute spre conservarea pe termen cât mai lung a sumei obținute.
Astfel, puteți migra din investițiile cu un grad ridicat de risc în instrumente conservatoare. Cum ar fi, de exemplu, fondurile de investiții în titluri de stat. Sau puteți opta pentru depozitele bancare la termen pe durată nelimitată. Acestea oferă stabilitate și siguranță, ceea ce este esențial în perioada de pensionare pentru a vă asigura o sursă constantă de venit.
Și în acest caz Banca Transilvania vă poate ajută să faceți alegerea optimă, adecvată planurilor voastre.
În concluzie, pensionarea la vârsta de 50 de ani este un obiectiv ambițios, dar cu planificare, disciplină financiară și ghidare adecvată din partea consultanților Banca Transilvania, este realizabil. Iar primul pas în această călătorie începe prin a ne contacta pentru a afla cum vă putem ajuta.