Bianca Lewis, în vârstă de 11 ani, are, ca orice copil, multe hobby-uri. Îi plac păpușile Barbie, îi place să cânte, să danseze și…să spargă infrastructura IT a celei mai mari democrații din lume. „Vreau să încerc să schimb numărul de voturi pentru Donald Trump. Vreau să-i dau mai puține voturi sau să-i șterg din cele pe care le are,” spune Bianca pentru reporterul BBC. Din fericire, Bianca atacă o replică a platformei de vot din Statele Unite în cadrul unui concurs organizat de un ONG care promovează hacking-ul bun.

Poveste Biancăi din Statele Unite pare să se repete și în România, de data asta chiar mai serios. Pe data de 14 august, procurorii DIICOT Ploieşti au anunţat că au identificat doi tineri cu vârste sub 18 ani care ar fi spart mai multe site-uri, printre care şi site-ul partidului lui Liviu Dragnea. Conform procurorilor, există suspiciunea că tinerii, folosind programe informatice specializate, au accesat ilegal mai multe web-site-uri aparţinând unor entităţi de drept public şi drept privat din România şi străinătate, au alterat conţinutul şi restricţionat accesul pentru utilizatori.

IT-ul nu înseamnă însă doar hacking, ba dimpotrivă, înseamnă în primul rând dezvoltare și progres. Trecând peste scopul distructiv și caracterul penal al activității de hacking, cele două cazuri prezentate mai sus au un lucru în comun: ambele sunt despre copii la vârste foarte fragede care ajung genii într-ale IT-ului. Pentru ca un copil să ajungă să stăpânească acest domeniu, cel mai sigur drum este acela de a-l cultiva de la cele mai mici vârste. 

Dincolo de talent, IT-ul ca orice știință, se învață, iar pentru ca un viitor adult să ajungă un IT-ist care să știe foarte bine domeniul trebuie să-l învețe de mic. Tocmai din acest motiv, au apărut foarte multe programe și ateliere de programare pentru copii, pornind de la vârsta de 7-8 ani.

În România, cursurile de IT pentru copii sunt abia la început. Mai bine dezvoltate pentru copii de peste 14 ani, ele au început să fie destinate totuși și celor mai mici, ajungând chiar la nivelul de 6-7 ani.

Veți întreba ce programare poate să învețe un copil de 7 sau chiar 6 ani? Ei bine, nu va începe din prima cu limbaje de programare, dar la nivelul acesta de vârstă, va avea activități distractive care să-l introducă în lumea IT-ului. Pentru cei mici, cursurile de IT se fac, de obicei, într-un ritm de o oră pe săptămână, urmând ca pe măsură ce crește, frecvența și gradul de dificultate să se majoreze. Fie că este vorba despre grafică pe calculator sau chiar de programare, cursurile pentru copii le stimulează acestora pasiunea pentru IT și le dezvoltă abilități creative și de gândire pe care niciun alt tip de curs nu ar putea să o facă. Mai mult, le deschide celor mici orizontul unui domeniu de viitor, bine plătit și cu perspective de avansare.

 

 

Investiția

 

Care este investiția pentru aceste cursuri? În principiu, pentru copii cu vârste mai mici, o oră de curs este undeva la 50 de lei pe oră, iar pentru cei mai mari, care învață deja limbaje și tehnici de programare, suma pe care un părinte trebuie să o scoată din buzunar este de aproximativ 900 de lei pe lună, cursurile fiind chiar zilnice la unele școli de IT.

O astfel de școală de IT pentru copii este Step IT Academy, care cuprinde o plajă foarte vastă de cursuri, de la grafică 2D și 3D până la editare și procesare foto și video, inteligență artificială și big data, arhitectura digitală, Python. 

Academia Micilor Developeri se adresează copiilor cu vârsta de minimum opt ani și presupune cursuri printr-o platformă de e-learning, astfel încât copiii nu sunt nevoiți să se deplaseze de acasă, ci pot învăța chiar de la calculatorul personal. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, plata constă într-un abonament lunar de 300 de lei.

Un curent chiar mai nou în școlile de IT pentru copii sunt cursurile de aplicații mobile. Altfel spus, copiii învață de mici să dezvolte aplicații pentru sisteme Android sau iOS. Este cazul școlii de IT Digital Kids, care se concentrează mai mult de zona de web development.

 

Bine de știut

 

Pentru că sunt părinți care nu doresc să investească în plus pentru cursuri, mai ales dacă au costuri deja cu o grădiniță privată, există școli de IT pentru copii care au contracte cu grădinițele. Astfel, cursurile de programare pentru copii sunt încadrate în programul zilnic de activități al grădiniței. Dacă decideți să vă înscrieți copilul la o grădiniță care oferă și cursuri de IT, scăpați și de o cheltuială în plus, dar și de povara de a-l duce în alt loc pentru cursuri, care se poate dovedi obositoare.

 

Trebuie menționat faptul că dacă vă hotărâți să vă înscrieți copilul la cursuri de IT, acest lucru presupune efort de lungă durată. Cursurile de IT se întind pe durata a câțiva ani și, odată începute, e necesar să fie constante pentru ca rezultatele să se vadă. Asta înseamnă, pe de o parte efort financiar de lungă durată, dar și necsitatea de a duce copilul la cursuri în fiecare săptămână timp de mai mulți ani. De aceea este recomandat să vă alegeți un centru de cursuri de IT pentru copii cât mai aproape de locuință, pentru că distanța prea mare de casă poate crea probleme, mai ales în perioadele cu trafic aglomerat.

(Articol publicat în ediţia de luni, 3 septembrie 2018, a revistei Capital. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)