Cum să-ți alegi baba în luna Martie

Tradiția dictează ca fiecare român să își aleagă o babă în luna Martie. Aceasta le va arăta cum va fi întregul an pentru ei, pe baza vremii.

Credința populară spune că alegerea unei babe este un obicei legat de legenda Babei Dochia. Ea este cea responsabilă pentru venirea iernii. Despre Baba Dochia se mai spune că, în perioada 1 – 9 Martie, își dă jos cojoacele, iar vremea se încălzește.

Așadar perioada cuprinsă în acest interval este foarte importantă pentru români. În credința populară, această perioadă va arăta dacă anul va fi sau nu bogat.

Oamenii care încă respectă acest obicei spun că o românii care își aleg baba într-o zi însorită vor avea parte numai de noroc pe întregul an. În schimb, dacă ziua este ploioasă sau dacă cerul este înnorat, cei care și-au ales baba în această zi vor fi tot anul supărați.

De asemenea, dacă în ziua respectivă va ninge, atunci tot anul va fi plin de bogății.

Baba Dochia
Baba Dochia/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum îți alegi baba?

Există două opțiuni populare pentru alegerea babei. Cea mai simplă dintre ele implică alegerea după preferință a unei zile, cu condiția ca aceasta să fie inclusă în intervalul 1-9 Martie.

O altă opțiune, considerată mai fiabilă, este să alegi baba în funcție de ziua ta de naștere.

Spre exemplu, cineva născut între 1 și 9 (indiferent de luna din an) își va alege baba în funcție de ziua sa de naștere.

În situația în care data nașterii este compusă din două cifre, acestea trebuie adunate.

De exemplu, dacă cineva s-a născut pe 28 mai, calculul pentru baba ar fi astfel: 2+8=10, 1+0=1, indicând că baba va fi pe 1 martie.

Mărțișor
Mărțișor/SURSA FOTO: Dreamstime

Tradiții și obiceiuri pentru începutul lunii Martie

Tradițiile referitoare la babe variază în funcție de fiecare regiune a țării.

De exemplu, în Muntenia, există 12 babe, nu 9, în timp ce în Maramureș este obișnuit ca în primele zile ale lunii martie să se bată la uși, în speranța că iarna va părăsi gospodăria, lăsând loc unui sezon cu temperaturi mai blânde.

În zona Ardealului, babele sunt denumite Vântoase, reflectând vremea capricioasă caracteristică acelei regiuni.

În alte regiuni, tinerii și copiii colindă de la ușă la ușă, adresând urări de primăvară și de prosperitate locuitorilor satului sau vecinilor.

Tradiționala sărbătoare cunoscută sub numele de „Mărțișor” semnalează debutul primăverii. Mărțișorul reprezintă un simbol al reînnoirii naturii și al începutului unui nou ciclu al vieții.

În vechea tradiție romană, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, iar astfel, babele simbolizează un nou început și, în același timp, confruntarea dintre iarnă și primăvară, generând o perioadă de vreme instabilă.