In urma cuponiadei, o mare parte din populatia Romaniei a contactat o Societate de Valori Mobiliare (SVM), pentru a-si vinde actiunile care fusesera distribuite gratuit in cadrul programului de privatizare in masa. In ciuda acestui prim contact cu piata bursiera, foarte putini si-au plasat economiile in actiuni, depozitele bancare si fondurile de investitii fiind mijloacele de economisire cele mai utilizate. Aceste instrumente de economisire au fost considerate mai comode si, poate, mai sigure. Pentru plasarea banilor direct in piata valorilor mobiliare este obligatorie apelarea la serviciile unei SVM. Alegerea societatii de valori mobiliare este primul pas pe care trebuie sa-l faca potentialul investitor. Cu aceasta va incheia un contract, isi va deschide un cont, in continuare urmand sa lucreze cu un broker, care va executa ordinele de cumparare si vanzare inaintate de client.
Criteriile de selectie pentru alegerea unei anumite SVM nu sunt foarte stricte, ele depinzand in primul rand de marimea sumei investite initial. Suma pentru deschiderea unui cont difera de la o SVM la alta, valoarea minima fiind de 500.000 lei. Aceasta limita este impusa de taxele pe care SVM este obligata sa le plateasca sistemului electronic de tranzactionare, registrului actionarilor etc. si care trebuie acoperite din valoarea comisionului perceput pe tranzactie. Limitele, cifrate la 5-10.000 de dolari, le impun SVM-urile mari, care au drept clienti fonduri de investitii si care nu dispun de o retea dezvoltata in teritoriu. Volumul tranzactiilor unei SVM nu este esential, putand exista riscul ca la o societate cu rulaj mare clientii mai mici sa fie defavorizati in raport cu cei care efectueaza lunar tranzactii de ordinul miliardelor de lei. Este natural ca brokerii sa se ocupe in primul de clientii care le asigura cele mai mari castiguri, cei mici nefiind o prioritate. Din acest punct de vedere, poate fi avantajoasa conlucrarea cu o societate mai mica, dornica sa-si atraga clientii prin servicii prompte si comisioane mai mici.
„Alegerea unei SVM este importanta deoarece clientul trebuie sa aiba incredere in brokerul cu care lucreaza”, afirma Daniel Palita, director departament analiza la Alpha Finance. Una dintre „smecheriile” utilizate de brokeri si mai greu de depistat este asa-numitul „front trading”. Procedeul este foarte simplu; de exemplu, clientul introduce un ordin de cumparare a 1.000 de actiuni la pretul maxim de 5.000 lei/actiune, iar brokerul le cumpara primul, cu 4.000 lei si apoi le revinde clientului sau cu 5.000 lei. Mai sunt si alte matrapazlacuri care pot fi facute pe piata de capital, asa ca este recomandabil ca potentialii clienti sa se intereseze in prealabil la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare – CNVM, organismul de supraveghere a pietei de capital si care furnizeaza informatiile referitoare la penalizarile si sanctiunile date in ultimul timp SVM-urilor pentru nerespectarea regulamentelor de tranzactionare.
Un alt criteriu de departajare il reprezinta capacitatea de analiza a actiunilor societatilor cotate pe piata bursiera sau extrabursiera. O SVM puternica este capabila sa puna la dispozitia clientilor sai analize detailate, care sa faciliteze investitii profitabile. Din punctul de vedere al localizarii, este preferabil ca SVM sa aiba un punct de lucru apropiat de domiciliul clientului, insa ordinele pot fi transmise brokerului si telefonic. In cazul in care sunteti nemultumit de prestatia oferita de broker, puteti solicita transferul contului la o alta SVM, operatiune pentru care nu se percepe nici o taxa. Pe site-ul Rasdaq, www.rasd.ro sunt listate toate SVM-urile, cu datele de identificare.     

condiTii Si tarife cerute de cateva SVM-uri
SVM    suma minima    comision pe tranzactie
Vanguard    5.000.000 lei    1.50%
Gelsor    1.000.000 lei    in functie de rulaj;
SIVM Broker    1.000.000 lei    in functie de rulaj;
Alpha Finance    10.000 USD    negociabil
Active International    500.000 lei    negociabil in functie de suma, min. 0,5%
Transilvania Capital Invest    500.000 lei    negociabil in functie de suma
IFB Finwest    500.000 lei    negociabil in functie de suma si rulaj
Capital Securities    5.000 USD    negociabil in functie de suma si rulaj
Delta Valori Mobiliare    500.000 lei    negociabil in functie de suma
Equity Invest    10.000.000 lei    2% si negociabil peste 100 mil. lei
Actiuni Nationale    1.000.000 lei    negociabil in functie de suma si rulaj
BCR Securities    5.000.000 lei    negociabil in functie de suma si rulaj
Unicapital    10.000.000 lei    negociabil in functie de suma si rulaj
Intercapital Invest    2.000.000 lei    in functie de rulaj; uzual 2-2,5%
Sursa: Societatile de Valori Mobiliare