Sfaturi: Purtarea lentilelor de proasta calitate, timp indelungat, dauneaza vederii Alegerea ochelarilor de soare nu trebuie facuta doar dupa criterii estetice, ci si medicale, fiind vorba de accesorii care, in primul rand, trebuie sa confere o protectie reala ochilor. Rolul ochelarilor de soare este de a atenua efectele nocive ale luminii puternice si de a impiedica producerea de arsuri retiniene. Studiile de piata arata ca majoritatea romanilor adulti din mediul urban poa
Sfaturi: Purtarea lentilelor de proasta calitate, timp indelungat, dauneaza vederii
Alegerea ochelarilor de soare nu trebuie facuta doar dupa criterii estetice, ci si medicale, fiind vorba de accesorii care, in primul rand, trebuie sa confere o protectie reala ochilor.
Rolul ochelarilor de soare este de a atenua efectele nocive ale luminii puternice si de a impiedica producerea de arsuri retiniene. Studiile de piata arata ca majoritatea romanilor adulti din mediul urban poarta ochelari de soare, insa 90% din acestia nu cumpara produse de firma. Lipsa informarii constante a populatiei asupra pericolului purtarii unor produse de proasta calitate conduce la alegeri gresite, de genul achizitiilor intamplatoare, de la orice taraba, si nu din magazinele specializate, care ofera consultanta in domeniu. In comert exista, intr-adevar, o mare varietate de astfel de accesorii, insa trebuie sa le cautam pe cele care respecta standardele internationale de calitate, standarde ce fac referire la filtrele obligatorii, gradul de colorare, tratarea lentilelor etc.
Asadar, cum se aleg corect ochelarii de soare? Potrivit informatiilor furnizate de centrele Opticris, acestia trebuie sa aiba anexata obligatoriu, ca parte integranta a produsului, “Nota informativa a fabricantului”, unde este mentionata categoria de filtru – normal (N), fotocromatic (F), Polarizant (P) -, si domeniul de utilizare pentru fiecare pereche de ochelari. De exemplu, produsele care au inscriptionat “lumina atenuata” (vreme innorata), “luminozitate contrastanta” (soare – nori), “luminozitate medie” (soare slab), “luminozitate puternica” (soare puternic) pot fi utilizate de conducatorii auto. In schimb, cele din categoria “luminozitate exceptionala” (altitudini mari, zapada) nu sunt recomandate soferilor.
Tot obligatoriu, in momentul cumpararii trebuie facut testul de adaptabilitate: in functie de filtrul ales, ochii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a distinge obiectele, de aceea este foarte important ca, in cazul lentilei, sa se aleaga culoarea (verde, gri, maro etc.) care se adapteaza cel mai bine sensibilitatii ochiului.
Lentilele polarizate, considerate lentilele viitorului, au o absorbtie marita a luminii, ofera o vedere clara, relaxanta, in conditii de lumina orbitoare si reflexii puternice. Sunt recomandate celor care practica sporturi pe zapada sau in apa, precum si pentru conducatorii auto.
Lentilele fotocromatice CR 39 sunt eficace cand sunt folosite in activitati sportive practicate in aer liber – schi, navigatie, ciclism, alpinism -, atunci cand intensitatea luminii variaza. Trebuie precizat faptul ca efectul fotocromatic este in relatie direct proportionala cu radiatia ultravioleta si invers proportionala cu temperatura din mediul ambiant.
Lentilele in degrade si acoperite cu oglinda sunt recomandate indeosebi conducatorilor auto, deoarece blocheaza razele solare care vin de sus si dau o vizibilitate mai buna la viteza.
Lentilele pentru ochelarii de vedere cu filtru de soare se aleg in urma examenului oftalmologic de specialitate si a testului de adaptabilitate. Filtrul de culoare albastra este recomandat pentru cei care au dificultati cu vederea de aproape, culoarea maro este indicata in cazul miopiei, rozul are efect relaxant si este utilizat in corectia optica permanenta a vederii. De asemenea, purtatorii de ochelari de vedere pot recurge la lentile fotocromatice (heliomate), care se inchid sau se deschid la culoare, in functie de intensitatea luminii naturale.
Purtatorii de lentile de contact cosmetice sau de corectie trebuie sa poarte obligatoriu ochelari de soare pentru protectie impotriva UV si a factorilor externi (vant, praf, polen etc.).
Este foarte important ca ochii copiilor sa fie protejati, deoarece retina acestora este mult mai expusa razelor daunatoare ale soarelui decat retina unui adult. Nu este recomandat copiilor sa poarte ochelari de soare ce nu confera protectie UV 100%, mai ales daca respectivele produse au lentile de culoare inchisa, deoarece acest lucru conduce la dilatarea pupilei, ochiul fiind astfel si mai expus pericolului.
Pentru copii, ochelari de soare cu protectie UV 100%
“Este foarte important sa protejam ochii copiilor de efectele distructive ale razelor solare, deoarece celulele afectate ale globului ocular nu se mai regenereaza.”
Elena Cristescu, director executiv Opticris
Culoarea lentilelor este importanta pentru ochi
Lentilele verzi filtreaza foarte bine culorile spectrului solar, mentinand vederea clara. Se recomanda pentru folosire indelungata.
Lentilele gri (fumurii) protejeaza ochii de razele daunatoare, fara a deforma culorile. Sunt foarte confortabile pentru ochi si sunt recomandate conducatorilor auto.
Lentilele maro filtreaza o mare parte de lumina albastra (care poate provoca formarea cataractei), obtinandu-se un contrast excelent si o imagine bine definita. Sunt recomandate atunci cand luminozitatea nu este uniforma si in activitati care implica distingerea dificila a culorilor.
Lentilele
galbene absorb aproape in intregime lumina albastra si ofera o imagine clara in zilele innorate si cu ceata, imbunatatind contrastele cromatice.
Lentilele colorate In roz, mov, rosu etc., in functie de tendintele modei, reduc pana la un anumit punct lumina orbitoare a soarelui, oferind un bun contrast obiectelor aflate pe un fundal verde sau albastru. Altfel spus, sunt indicate in timpul practicarii unor sporturi, cum ar fi hipismul, golful, schiul nautic.