Programul Start, care finanţează ideile de afaceri ale tinerilor, dar şi ale microîntreprinderilor are un buget de 5 milioane de lei şi va începe la 26 iunie, a declarat pentru CAPITAL Online Marius Piti, consilier la Direcţia de Programe şi Proiecte din cadrul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Suma maximă alocată pentru un plan de afaceri aprobat este de 122.500 de lei, sumă ce include fonduri nerambursabile şi creditul de la bancă. Astfel, 49% din suma necesară pentru un plan de afaceri este oferită de Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, 41% din sumă provine din credit bancar, iar restul de 10% trebuie asiguraţi de beneficiar.

Înscrierile pentru acest program se pot face la adresa  www.animmc.ro, în perioada 22–25 iunie. Formularul de înscriere va cuprinde, printre altele, şi un schelet de plan de afaceri.

Programul începe cu o sesiune de cursuri. 9 zile, traineri de la UNCTAD Empretec îi vor învăţa pe candidaţi să întocmească planurile de afaceri. Acestea vor fi examinate de o comisie de evaluare, iar cele declarate câştigătoare vor trebui aprobate şi de bancă.

La cursuri se pot înscrie persoane fizice cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, dar şi microîntreprinderi. Persoanele fizice au obligaţia să devină PFA în termen de 15 zile după ce proiectul a fost aprobat. Programul se desfăşoară în Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Iaşi. În fiecare centru sunt disponibile câte 25 de locuri.

Din bugetul de 5 milioane de lei dedicaţi proiectului, 4,5 milioane reprezintă alocaţii financiare nerambursabile, iar  500.000 de lei cheltuieli de publicitate. În cadrul proiectului sunt finanţate toate categoriile de afaceri prevăzute în CAEN.

Programul Start este organizat de Fondul Român pentru Garantare, CEC Bank, Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Empretec.