Termenul în care o persoană își găsește un loc de muncă depinde de numeroși factori printre care: dorința de a se angaja într-un anumit domeniu, pe o anumită poziție, studiile absolvite, cursurile de specializare pe care le-a urmat, nivelul de cunoaștere a unor limbi străine, disponibilitatea de a lucra în ture sau de a face deplasări etc.
Totuși, prin ceea ce face pentru a-și găsi jobul dorit, fiecare persoană poate să lungească sau să scurteze intervalul căutărilor.
Iată 5 sfaturi practice care te vor ajuta să-ți găsești cât mai rapid jobul căutat:
1. Folosește inteligent opțiunile avansate de căutare de pe site-urile de joburi. De exemplu, pe eJobs.ro poți căuta joburile după domeniu, după oraș sau după țară. Apoi, după afișarea rezultatelor, le poți sorta după data publicării sau după data expirării anunțurilor de angajare.
2. Nu pierde timpul aplicând la fiecare job cât de cât potrivit care îți iese în cale. Citește fiecare anunț care te interesează și vezi dacă îndeplinești condițiile solicitate. Dacă nu te califici pentru un interviu, poți considera că ai pierdut timpul în care ai aplicat.
3. Nu înceta să aplici chiar dacă ai fost deja la un interviu și aștepți răspunsul angajatorului. Nu ai nicio garanție că vei fi selectat. Dacă, totuși, vei fi angajat, nu te costă nimic să refuzi invitațiile la eventuale interviuri viitoare.
4. Nu te limita la un singur CV standard. Adaptează-ți CV-ul la jobul pentru care aplici. S-ar putea să fie nevoie să adaugi o experiență de voluntariat sau un anumit hobby, sau s-ar putea să fie cazul să ștergi anumite informații din CV pentru a-i arăta potențialului angajator că te potrivești pentru job.
5. Nu vorbi de rău fostul angajator. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac candidații în timpul interviului de angajare. Imaginează-ți că, în timp ce tu spui lucruri neplăcute despre compania la care ai lucrat, managerul de resurse umane cu care stai de vorbă se întreabă oare ce vei spune despre această companie după ce vei pleca de aici?