..rasplatesc cu mile sau puncte – in functie de companie – persoanele care zboara des. Numite si programe de zboruri frecvente, ele rasplatesc cu mile sau puncte – in functie de companie – persoanele care zboara des. Cele mai multe mile sunt acordate celor care cumpara bilete la clasa business pe zborurile transatlantice. In plus, pasagerii fideli pot castiga mile suplimentare daca apeleaza la serviciile de cazare, rent-a-car si altele oferite de diversii parteneri ai liniei aeriene respective. Pentru inscrierea in program trebuie sa indepliniti doua conditii: sa completati un formular si sa cumparati un bilet de avion, urmand sa primiti la inscriere si un anumit numar de mile ca bonus.
De exemplu, la inscrierea in programul Smar Miles al companiei Tarom veti primi, o data cu efectuarea primului zbor, 1.000 de mile bonus, urmand ca pentru zborurile viitoare sa acumulati mile in functie de distantele parcurse si clasele de rezervare. De exemplu, o cursa Bucuresti-Iasi este creditat cu 1.000 de mile, iar un zbor Bucuresti-Tel Aviv cu 4.875 mile.
„Incepand cu anul 2000, numarul membrilor inscrisi in programul Smart Miles a crescut cu 15% pe an, peste jumatate din membri fiind romani. Cele mai solicitate destinatii externe sunt Tel-Aviv, Paris, Atena si Londra, iar cel mai solicitat bonus este schimbarea clasei de calatorie, din economy in business”, spune Aurelia Fulger, director de marketing la Tarom. Ca oferta promotionala, in perioada aprilie 2003-mai 2004, numarul de mile pentru orice zbor se dubleaza, iar pentru un zbor intercontinental in clasa business pasagerul primeste un bilet gratuit la clasa economy pe oricare din destinatiile acoperite de Tarom in Europa. De asemenea, la cinci zboruri continentale la clasa economy Tarom ofera un bilet gratuit in Europa, iar la opt zboruri interne pe clasa business a noua calatorie este gratuita. Membri Smart Miles beneficiaza de reduceri intre 15 si 20% la hotelurile Continental, unde primesc pentru fiecare noapte de cazare 200 de mile. Mai nou, pentru prima rezervare de bilete online primiti un bonus de 500 de mile, iar pentru urmatoarele cate 100 de mile. La 40 de zboruri sau 35.000 de mile avansati in etapa superioara a programului, in care va puteti schimba clasa de calatorie si beneficia de toate avantajele acesteia.
Programele companiilor straine sunt mai cuprinzatoare, deoarece acestea au mai multi parteneri internationali. De exemplu, daca va inrolati in programul Flying Dutchman al companiei KLM, puteti castiga 500 de mile pe un sejur la unul din hotelurile apartinand lanturilor Marriott, Hilton, Concorde Hotels, Golden Tulip, Hyatt Hotels. De asemenea, puteti obtine 500 de mile daca inchiriati o masina de la companiile Avis sau Rent-a-Car si puteti castiga o mila pentru fiecare euro cheltuit in magazinele din aeroportul Schiphol din Amsterdam sau doua mile pentru fiecare euro cheltuit in lantul de magazine olandez De Bijenkorf. Cu cat acumulati mai multe mile, premiile devin mai atragatoare. Astfel, daca dispuneti de cel putin 30.000 de mile, le puteti cheltui pentru o sedere de o zi cu demipensiune si transferuri la un hotel luxos din Africa de Sud. Iar daca aveti 225.000 de mile in cont primiti ca premiu o excursie de o saptamana pentru doua persoane in Caraibe.
La fel de atragatoare sunt si bonusurile oferite de Lufthansa si Austrian Airlines, care au un program comun de fidelizare a pasagerilor, deoarece fac parte din alianta Star Alliance. Astfel, pentru aducerea unui membru nou primiti 300 de mile, pentru cumparaturi din aeroportul din Viena, care este administrat de Austrian Airlines, primiti 500 de mile, iar pentru un zbor Bucuresti-Viena primiti 2.000 de mile la clasa economy si dublu la clasa business. Un bilet gratuit in Europa poate fi obtinut cu 20.000 de mile, iar pentru un sejur la unul din hotelurile partenere primiti 500 de mile. De asemenea, pentru un zbor in Canada sau SUA obtineti 11.000 de mile la clasa economy si dublu la clasa business. Iar la doua zboruri in SUA primiti cadou un bilet gratuit in Europa de Vest. Mai mult, exista posibilitatea de a cumpara mile. „Daca aveti 18.000 de mile, exista posibilitatea de a cumpara inca 2.000 de mile, pentru a beneficia de biletul gratuit care se obtine la 20.000 de mile”, explica Alina Balint, sales manager la Austrian Airlines.