În opinia sa, oamenii ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru propria lor bunăstare. De pildă, arată el, în România angajatul negociază salariul net şi nu salariul brut, în ciuda faptului că în majoritatea ţărilor dezvoltate economic lucrurile se întâmplă fix pe dos. „La noi, angajaţii aşteaptă să li se dea salariul, dar nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate cu privire la plata taxelor către stat. Ei nu sunt conştienţi de dimensiunea acestor sume, nu se luptă pentru ca un procent mai mare din venit să le rămână lor şi nici nu cer socoteala autorităţilor pentru ceea ce statul face cu impozitele pe care ei le plătesc”, susţine Cezar Istrătescu. Conform spuselor sale, taxele salariale sunt plătete de către angajator, astfel că angajatorul este singurul interesat de ceea ce se întâmplă cu taxele respective mai departe.
El mai spune că dacă angajaţii ar primi salariul brut şi ar fi nevoiţi să plătească, lună de lună, impozitele către stat, ar începe să simtă în propriul buzunar povara fiscală şi, implicit, şi-ar asuma mai multă responsabilitate din partea guvernului atunci când administrează finanţele ţării.
Cezar Istrătescu atrage atenţia asupra faptului că oamenii care administreaza bugetul de stat sau cei care reprezintă statul în companiile în care statul român este acţionar au o mentalitate de cheltuitor şi nu de investitor. „Bugetul trebuie cheltuit tot, pentru că, dacă fac economie, anul viitor nu voi mai primi bani. Aceşti oameni nu au mentalitatea unui antreprenor sau a unui manager care este preocupat de eficientizarea activitatăţii, de minimizarea costurilor şi maximizarea profitului. Nu urmăresc eficienţa, cheltuie mai mult decat produc sau decat li se alocă. În privat acest lucru este egal cu falimentul businessului.”, mai spune el.
Cei care administrează companiile de stat care sunt pregătite pentru privatizare nu au mentalitatea unui investitor obişnuit să eficientizeze activitatea companiei şi de a o dezvolta pentru ca să o vândă mai apoi la un preţ cât mai mare, potrivit declaraţiilor sale.
„Cu siguranta aceşti manageri ar trebui să aibă obiective de profitabilitate, salarizare şi bonusare în funcţie de atingerea obiectivelor. Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le urmărească orice guvern”, conchide Cezar Istrătescu.