In lume exista doua mari tipuri de cafea: Arabica si Robusta. Cafeaua Arabica este cultivata la o altitudine mai mare decat Robusta, este mai aromata si mai savuroasa ca ultima, dar mai putin bogata in cofeina. Robusta este o cafea mai tare, dar nu atat de aromata ca Arabica. Grea dilema sa alegi una dintre cele doua, nu ?Aroma si savoarea unei cafele nu trebuie confundate cu gustul ei. Cunoscatorii profesionisti recunosc o gama larga de arome, de la cele usoare la cele foarte puternice, iar savoarea poate fi descrisa ca: amaruie, dulce, usor sarata etc. O alta proprietate a unei cafele este aciditatea. Aceasta difera in functie de tipul cafelei, este foarte discreta si ofera gustului licorii un plus de prospetime si claritate. Aciditatea este complementara, fara sa domine alte calitati ale cafelei.
Este bine de stiut ca, pentru a prepara o cafea buna, trebuie folosita apa rece, filtrata. Daca nu agreati cafeaua fierbinte, exista o metoda de preparare si cu apa rece: amestecati cafeaua macinata cu apa rece si lasati compozitia sa astepte 12 ore, dupa care strecurati-o si diluati-o dupa gust, bautura astfel obtinuta fiind extrem de aromata. Se spune ca orice cafea are secretele ei. O cafea buna isi pastreaza mai mult timp aroma si savoarea numai daca o veti pastra in figider sau chiar in congelator. Pentru ca aroma acesteia sa nu fie afectata de alte mirosuri de alimente, folositi o cutie vidata. Iar pentru a va bucura de o aroma si o savoare deplina, preparati cafeaua imediat dupa ce ati scos-o din frigider.
Cafeaua trebuie bauta in maximum 30 de minute de la preparare, dupa care incepe sa devina amaruie. Daca doriti sa pastrati cafeaua calda mai mult timp, folositi un termos sau o cana cu pereti grosi si nu incercati sa o reincalziti, pentru ca astfel cafeaua isi va pierde aroma.
Specialistii de la Douwe Egberts, una dintre cafelele cu cea mai veche traditie din lume, sustin ca aroma si savoarea unei cafele sunt apreciate numai daca aceasta va fi bauta „cruda”, fara indulcitori, lapte sau frisca. Daca totusi tineti sa adaugati lapte in cafea, alegeti unul cu continut redus de grasime, intrucat aceasta modifica mult aroma unei cafele. Pe de alta parte, un alt secret pentru a pastra robustetea aromei, atunci cand doriti sa adaugati lapte, este ca acesta sa fie incalzit bine mai intai dar, atentie, niciodata pana la punctul de fierbere, dupa care il puteti adauga la cafea.
Cum sa-ti prepari cea mai buna cafea
29 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 noiembrie 2001, 14:00
In lume exista doua mari tipuri de cafea: Arabica si Robusta. Cafeaua Arabica este cultivata la o altitudine mai mare decat Robusta, este mai aromata si mai savuroasa ca ultima, dar mai putin bogata in cofeina. Robusta este o cafea mai tare, dar nu atat de aromata ca Arabica. Grea dilema sa alegi una dintre cele doua, nu ?Aroma si savoarea unei cafele nu trebuie confundate cu gustul ei. Cunoscatorii profesionisti recunosc o gama larga de arome, de la cele usoare la cele foarte puternice, iar sav
Etichete: arhiva,
cafea
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook