Cum sa-ti vinzi inteligenta la licitatie

principalul avantaj al celor care participa la aceste licitatii online. "Programatorii obtin venituri din ce in ce mai mici, raportat la volumul de munca prestat. Singurul lucru care ii avantajeaza este stabilirea de contacte cu clienti externi, in speranta unor viitoare proiecte dedicate si mai bine platite", afirma un programator roman care a lucrat pentru sistemul Rent A Coder.Site-urile dedicate licitatiilor pentru software sunt din ce in ce mai raspandite in randul programatorilor romani. C

principalul avantaj al celor care participa la aceste licitatii online. „Programatorii obtin venituri din ce in ce mai mici, raportat la volumul de munca prestat. Singurul lucru care ii avantajeaza este stabilirea de contacte cu clienti externi, in speranta unor viitoare proiecte dedicate si mai bine platite”, afirma un programator roman care a lucrat pentru sistemul Rent A Coder.Site-urile dedicate licitatiilor pentru software sunt din ce in ce mai raspandite in randul programatorilor romani. Cel mai popular este www.rentacoder.com – site infiintat de un absolvent al Universitatii Central Florida in 2001. Dupa volumul tranzactiilor realizate prin acest site, Romania se afla pe locul trei, dupa SUA si India. Totodata, un grup de patru programatori din Baia Mare se afla pe locul 7, intr-un Top 10 realizat de Rentacoder.com pe baza valorii medii a proiectelor vandute si a numarului total de proiecte. Valoarea medie a unui proiect a fost de 169 USD, iar numarul proiectelor terminate este de 142.Cum functioneaza acest tip de site-uri? Practic, ofera un loc virtual de intalnire intre cei care au nevoie de un anumit program si cei care il pot realiza. Ofertantul publica descrierea proiectului, termenul de realizare si pretul de pornire al licitatiei. Apoi programatorul liciteaza suma dorita. Nu castiga neaparat cel mai ieftin programator, ci cel mai convingator.Sistemul Rent A Coder reprezinta o afacere si pentru angajatorii care fac ofertele in licitatii. Acestia realizeaza economii cuprinse intre 50 si 90% fata de situatia in care ar lucra cu proprii angajati. Totusi, acest mod de lucru are si costuri ascunse. „Beneficiarii aplicatiilor nu au siguranta obtinerii unor programe de calitate si nici garantia ca un proiect inceput poate fi dezvoltat ulterior, daca programatorul care l-a facut nu mai doreste sa colaboreze”, explica sursa citata.Rent A Coder este rentabil si pentru detinatorii site-ului. Acestia retin 15% din fiecare tranzactie, dar nu mai putin de trei dolari. Din acesti bani se scad comisioanele tranzactiilor cu carduri si cheltuielile de gazduire, de arbitrare a licitatiilor sau de publicitate. Cat despre modul de plata, aceasta se face prin intermediul unui cont escrow, in care ofertantul depune banii, care vor fi trasi de programator in momentul in care isi indeplineste obligatiile contractuale. Daca plata s-ar face direct, exista posibilitatea ca, dupa ce primeste produsul, ofertantul sa nu mai trimita banii. Pe de alta parte, daca banii sunt achitati in avans, programatorul ar putea fi tentat sa nu mai respecte toate cerintele. In cazul in care apar neintelegeri, Rentacoder.com ofera arbitri care, pe baza cerintelor initiale si a corespondentei purtate intre cele doua parti, decid masurile juste.

Stiri
Primul incubator de software la CERF 2004
Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si Expotek lanseaza primul incubator de software din Romania la CERF 2004, care se adreseaza firmelor cu maximum zece angajati si o cifra de afaceri mai mica de 200.000 de euro pe an. Scopul incubatorului de software este acela de a oferi firmelor participante vizibilitate, incadrarea intr-un model de start-up si ocazia de a se prezenta alaturi de firme de renume din industrie. Pentru a incuraja participarea firmelor in cadrul incubatorului de software, organizatorii asigura tarife preferentiale, spatiu special amenajat si promovare. Din totalul companiilor IT, 86% au statut de microintreprinderi si, conform statisticilor, 70% din inovatiile din domeniul IT sunt create in aceste companii. CERF, editia a 13-a, va avea loc in perioada 20 – 24 aprilie, la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti.

Www.gecad.ro devine portal de securitate IT
GeCAD Software a lansat un portal dedicat tuturor specialistilor IT, cu precadere celor preocupati de securitatea informatica. Www.gecad.ro se vrea un instrument cu care managerii interesati de protejarea sistemelor informatice pot gasi solutii concrete si rapide la problemele lor. Noul portal GeCAD ofera urmatoarele facilitati: o baza de date extinsa in care se poate cauta foarte usor un raspuns la orice problema de securitate informatica; alerte de securitate in timp real de la expertii mondiali in domeniu, prezentate pe categorii de vulnerabilitati si trimise prin e-mail utilizatorilor inregistrati; noutati despre produse software de securitate, precum si oferte cu produse si solutii din domeniu.

Veniturile Xerox Romania au crescut cu 15% in 2003
Veniturile operationale realizate de Xerox Romania anul in 2003 au crescut cu 15 procente fata de anul 2002, a declarat Andrei Panculescu, noul director general Xerox Romania. Acest ritm de crestere plaseaza filiala din tara noastra in topul primelor trei tari unde Xerox isi desfasoara activitatea. Pentru acest an, Xerox Romania are ca obiectiv continuarea cresterii cifrei de afaceri, prin lansarea pe piata a doua noi tipuri de copiatoare destinate firmelor mici si mijlocii si extinderea vanzarilor in domeniul echipamentelor de tipar digital. De asemenea, Xerox apreciaza ca isi va majora cifra de afaceri si ca urmare a tendintei generale de crestere a cheltuielilor facute de firme si populatie pentru echipamentele si consumabilele necesare imprimarii. In prezent, un roman cheltuie in medie doar 12 dolari pe an pentru print, in timp ce un slovac cheltuie 27 de dolari/ an, iar un ceh 43 pentru aceleasi servicii.