În funcție de originea sau natura lor, putem distinge patru tipuri de materii prime:
- Materii prime agricole, produse cultivate cum ar fi: bumbacul sau cafeaua
- Materii prime energetice, cum ar fi: petrolul sau gazul
- Materii prime metalice, cum ar fi: cupru, aur, argint
- Materii prime zootehnice, produse din carne cum ar fi: carnea de porc, de vită
Unele produse sunt mai lichide decât altele, cum ar fi uleiul sau zahărul în comparație cu produsele de origine animală. Cum să investiți în ele? Există posibilitatea de a utiliza modul tradițional și de a investi direct prin achiziționarea produselor, chiar dacă logistica este cu siguranță problematică. Este mult mai practic să faceți acest lucru printr-un broker reglementat de încredere.
Instrumente de Investiții
În ultimii ani au apărut mai multe modalități de a investi în materii prime:
- Contracte Futures – care vă permit să profitați de fluctuațiile de preț fără a deține fizic materiile prime. Cu toate acestea, acest instrument prezintă unele dezavantaje, cum ar fi faptul că are o dată de livrare stabilită și o dimensiune specifică.
- CFD-uri sau contracte pentru diferență. Ca și Futures, acestea sunt contracte între două părți fără a deține fizic activul de bază. De asemenea, acestea permit tranzacționarea cu efect de levier, deși este limitat pentru traderii de retail prin regulamentul ESMA. Puteți investi atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
CFD-urile prezintă unele avantaje față de Contractele Futures. Iată câteva:
- CFD-urile nu au o dată de expirare, deși pot fi supuse unor taxe de întreținere.
- Acestea vă permit să vedeți prețul activelor de bază în timp real.
- CFD-urile vă permit să vă ajustați mărimea contractului dvs. pentru a se potrivi cu propria gestiune a riscurilor.
Cele mai populare CFD-uri pe materii prime sunt aurul și petrolul, atât Brent, cât și WTI.
Elementele care Influenţează Investiția În Materiilor Prime
Dacă alegeți să investiți în materii prime, trebuie să luați în considerare câțiva factori care vă pot influența direct tranzacționarea. În acest sens, trebuie să vă amintim că materiile prime energetice sunt determinate de deciziile guvernului în general și de tensiunile dintre țările producătoare de petrol.
Cererea de materii prime poate fi influențată și de modificările obiceiurilor consumatorilor sau chiar de condițiile meteorologice. De exemplu, zahărul poate fi influențat de mesajele de sănătate care sfătuiesc să se reducă consumul sau, recolta de bumbac poate fi influențată de diverse evenimente climatice. Prin urmare, analiza fundamentală este esențială în acest tip de activitate, chiar dacă investiți prin CFD-uri sau Futures pentru a beneficia de o piață Bearish. Dar, de asemenea, analiza tehnică este foarte utilă, pentru a găsii indicii despre direcția pieței.
În orice caz, dacă alegeți să tranzacționați materii prime, oricare ar fi instrumentul pe care decideți să-l folosiți, trebuie să începeți tranzacționarea materiilor prime pe un cont demo. Majoritatea brokerilor oferă clienților săi un cont demo gratuit pentru a începe să exerseze.