Înmatricularea mașinii – un proces obligatoriu pentru orice șofer
Primul lucru de știut despre înmatricularea vehiculului este că înmatricularea este obligatorie. Trebuie să vă înregistrați mașina la autorități pentru a obține plăcuțele de înmatriculare și pentru a o conduce legal. Vehiculul trebuie înmatriculat în cel mult 30 de zile de la data achiziționării. După aceea, în cazul neînmatriculării, ca și proprietar, sunteți pasibil de o amendă ce poate ajunge până la 2900 de lei.
Ce documente sunt necesare pentru înmatricularea mașinii?
Sunteți pasionat de o anumită marcă auto și doriți să o achiziționați? Poate sunteți fan și doriți o Skoda. Indiferent de marca mașinii, aveți obligația de a o cumpăra în mod legal, pe baza unui contract, pentru ca ulterior să poată fi înregistrată. Conform DRPCIV, pentru înmatricularea mașinii, va trebui să furnizați următoarele documente:
Documente necesare pentru înmatricularea vehiculelor noi:
- cerere de înmatriculare: poate fi găsită atât online, cât și la DRPCIV;
- contractul sau factura, care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și în copie. Acest document trebuie ștampilat de Direcția de Taxe și Impozite Locale, atât de la vânzător, cât și cumpărător;
- cartea de identitate a mașinii, în original și copie;
- actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
- asigurarea obligatorie RCA pe numele noului proprietar;
- dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – taxă în valoare de 49 de lei;
- dovada achitării plăcuțelor cu numărul de înmatriculare – 20 de lei/placă numere aleatorii sau 45 de lei/placă pentru cele preferențiale;
Pentru înmatricularea unei mașini second-hand, achiziționată din țară, veți avea nevoie de aceleași documente necesare pentru înmatricularea unei mașini noi, plus:
- certificatul de înmatriculare a fostului proprietar în care se menționează transmiterea dreptului de proprietate;
- plăcuțele cu numărul vechi de înmatriculare, în cazul în care proprietarul nu a dorit să le oprească;
Pentru înmatricularea unei mașini second-hand, achiziționată din UE și afara UE, sunt necesare aceleași documente necesare pentru înmatricularea unei mașini noi și second-hand plus:
- certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român original, cartea mașinii și ITP valabil – 650 de lei;
- documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original;
- dovada efectuării formalităților vamale de import – doar pentru mașini din afara UE.
Unde se pot plăti taxele aferente înmatriculării auto?
Plățile pentru certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare se pot plăti atât online, pe ghișeul.ro, site-ul oficial DRPCIV, la orice Stații de Plată SelfPay din țară, în numerar la Trezoreria Statului sau într-unul din conturile dedicate deschise la BCR și CEC Bank.
Evitarea înmatriculării duce implicit la suspendarea acesteia
Suspendarea înmatriculării auto reprezintă o operaţiune administrativă care constă în interzicerea dreptului de înmatriculare a mașinii, precum și de a o pune în circulaţie pe drumurile publice. Suspendarea este temporară, până în momentul în care noul proprietar va reuși să înmatriculeze mașina.
Astfel, suspendarea se aplică atunci când noul proprietar, nu a înregistrat mașina în termenul de 30 de zile, prevăzut de lege. De asemenea, și în lipsa unui ITP valabil, poate fi aplicată suspendarea înmatriculării.
Înmatricularea noului autoturism, indiferent că este achiziționat din țară sau din străinătate, este obligatorie pentru a putea circula pe drumurile publice din țară. Înmatricularea nu este un proces costisitor sau amplu. În doar câteva zile de la depunerea dosarului, veți intra în posesia plăcuțelor de înmatriculare, pentru a vă bucura de noua achiziție, în mod legal.