Un sondaj Ipsos din 2023, realizat în numele Wells Fargo, a constatat că aproape unul din trei respondenți (31%) a fost victima unei fraude financiare online sau a unei infracțiuni cibernetice. În plus, deși aproape trei sferturi dintre americani consideră că au luat măsurile adecvate pentru a combate escrocheriile, aproape jumătate (48%) cred că vor deveni o victimă a infracțiunilor cibernetice financiare în viitor.
Site-ul Wealthup.com enumeră cele mai simple și eficiente modalități de a vă proteja de escrocherii financiare.
Cum să vă păstrați banii în siguranță
În primul rând, trebuie să rămâneți vigilenți de fiecare dată când vă conectați la contul bancar, folosiți o pompă de benzină sau predați cardul de credit pentru a achita nota la restaurant. Din păcate, în funcție de înșelătorie, s-ar putea să nu vă puteți recupera banii. Sau dacă vă puteți recupera fondurile, o puteți face numai după un proces lung care implică un teanc de formulare. Iată ce vă sfătuiesc experții:
1. Folosiți cardurile de credit mai mult decât cardurile de debit
Ca regulă generală, este mai sigur să plătiți cu un card de credit, decât cu un card de debit. Să presupunem că informațiile cardului de credit sunt furate. Conform legii federale, responsabilitatea pentru taxele neautorizate este limitată la 50 USD, presupunând că raportați problema în termen de 60 de zile.
Multe companii importante nici măcar nu vă vor percepe această sumă. Emitenții de carduri oferă frecvent răspundere zero, ceea ce înseamnă că atâta timp cât raportați cu promptitudine taxele frauduloase, nu veți fi responsabil pentru niciuna dintre ele.
Dacă anunțați escrocheria la mai mult de 60 de zile calendaristice după ce vi s-a trimis un extras, este posibil să pierdeți toți banii luați din cont.
Deoarece cardul de debit este direct legat de contul bancar, furtul cardului de debit poate cauza probleme suplimentare. Dacă banii sunt furați, este posibil ca contul vostru să nu poată acoperi facturile plătite automat din acel cont. Așa că ați putea să vă confruntați fie cu comisioane de descoperire de cont, fie plăți întârziate, care ar putea afecta scorul de credit.
2. Verificați des extrasele de cont bancar
Verificați mai des extrasele băncii și ale cardului de credit pentru achiziții neautorizate. Chiar dacă cardul fizic nu a fost furat, informațiile cardului ar fi utilizate pentru achiziții online. De asemenea, trebuie să raportați prompt acuzațiile frauduloase, astfel încât să nu fiți găsit răspunzător.
Informațiile care pot fi furate nu sunt singurul motiv pentru a vă verifica conturile. Trebuie să fiți atenți la greșelile umane și tehnologice. Este posibil ca un restaurant să fi citit greșit (și să fi introdus greșit) un bacșiș mult mai mare decât ați lăsat. Este posibil să fiți taxat în continuare pentru un abonament la sală pe care credeați că l-ați anulat.
3. Verificați rapoartele de credit
La fel, ar trebui să vă verificați rapoartele de credit în mod regulat, cel puțin anual. Puteți obține o copie gratuită a rapoartelor de credit de la cele trei birouri majore de raportare de credit – Equifax, Experian și TransUnion – la fiecare 12 luni.
Verificarea raportului de credit poate dezvălui o serie de lucruri negative privind scorul de credit, inclusiv frauda.
Potrivit Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorului (CFPB), unele dintre cele mai populare greșeli ale rapoartelor de credit includ:
Nume greșit; număr de securitate socială, adresă sau număr de telefon incorecte
Conturi și împrumuturi pe care nu le-ați deschis
Conturi listate incorect ca întârziate sau cu solduri greșite, limite de credit sau date de întârziere
Conturi închise listate ca deschise sau conturi listate de mai multe ori