Cu câteva clicuri, Google permite de acum plimbări virtuale prin 151 de mari muzee ale lumii, de la colecţiile Muzeului Aurului din Bogota, capodoperele Muzeului de Artă Modernă din San Francisco sau comorile din Muzeul din Delhi.
Lansată acum un an, platforma Google consacrată artei (googleartproject.com) trece într-o fază superioară, propunând spre vizionare 32.000 de opere la o înaltă rezoluţie, scrie Agerpres.
Internauţii sunt invitaţi să facă o vizită virtuală în muzee din 40 de ţări datorită tehnologiei Street View, care permite deja plimbări prin oraşe la 360 de grade.
În cadrul anului al doilea al Art Project, Google a ales marţi Muzeul Orsay din Paris, care are cea mai mare colecţie de opere impresioniste din lume, dintre cele şase muzee franceze care s-au alăturat celui mai mare muzeu virtual mondial, ce cuprinde deja 6.000 de artişti.
Internauţii se pot plimba prin galeriile a 151 muzee partenere şi descoperi fiecare operă în HD. Google, care a optimizat site-ul, inaugurează primele 46 de opere în extremă definiţie (7 miliarde de pixeli), ce permit observarea mai multor detalii de pictură decât cu ochiul liber.
Prin funcţia "Discover", comorile muzeelor sunt reunite pe loc pe teme sau artişti.
"Art Project este rezultatul angajării noastre faţă de toate tipurile de artă, cultură şi civilizaţie din lumea întreagă. Nu se adresează numai studentului indian care vrea să viziteze MoMA (Muzeul de Artă Modernă) din New York, ci şi studentului american care doreşte să viziteze National Gallery din Delhi", spune Amit Sood din conducerea platformei la Google.
Google îşi continuă din plin munca de digitalizare şi arhivare, cu realizarea unor imagini de înaltă rezoluţie a Manuscriselor de la Marea Moartă, a arhivelor unor personalităţi ca Nelson Mandela, dar şi a modelelor în 3D ale unor oraşe franceze franceze din secolul al XVIII-lea.