Bill Gates 55 ani, spre deosebire de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, care are o avere de 74 miliarde de dolari şi 71 de ani, a preferat să renunţe la imperiul său numit Microsoft, dedicându-şi tot timpul fundaţiei Bill & Melinda Gates.
Prin intermediul celei mai mari fundaţii caritabile din lume, Bill Gates încearcă să rezolve o serie de probleme precum combaterea bolilor şi eradicarea foametei.
În ceea ce priveşte combaterea bolilor, fundaţia lui Bill Gates aproape a eradicat poliomelita. Cazurile de poliomelită s-au redus cu 99%, iar Bill Gates vrea să elimine total boala. Poliomielita este cauzată de un virus, care poate determina paralizii grave, uneori ireversibile, fiind o boală invalidantă. Afectează mai ales copiii.
De asemenea, fundaţia investeşte sume importante pentru reducerea cazurilor de malarie. Un program pilot, prin care casele şi plasele de ţânţari ale locuitorilor din Zambia au fost pulverizate cu un insecticid special, s-a bucurat de mare succes în reducerea cazurilor de malarie. Proiectul a fost extins în alte ţări africane. Fundaţia lui Gates este “responsabilă” şi pentru menţinerea sub control a maladiei HIV. Gates a investit peste două miliarde de dolari în lupta împotriva HIV, iar numărul de cazuri a scazut simţitor.
Pentru eradicarea foametei Gates investeşte într-un program prin care se încearcă modificarea genetică a maniocului, care este consumat frecvent de 800 de milioane de oameni de pe întreaga planetă. Se încearcă scăderea cianurii naturale din tuberculi şi creşterea nivelului proteinelor, zincului, fierului, vitaminelor A şi E. Maniocul este o plantă tropicală care are cel mai mare randament energetic dintre plantele de cultură. Un alt proiect în acest sens este adăugarea de fier şi vitamina A bananelor destinate unor ţări precum Uganda. Cu astfel de banane vor putea fi hrăniţi bebeluşi odată ce au fost înţărcaţi.
Printre alte proiecte ale Fundaţiei Bill&Melinda Gates se numără cel prin care se încearcă transformarea materiilor fecale în combustibil biodiesel şi inventarea unei noi generaţii de WC-uri care nu vor fi racordate la reţeaua de canalizare şi nici la cea de apă, pentru a-i ajuta pe cei 40% dintre locuitorii globului care nu au acces la o toaletă să aibă o igienă mai bună.
SURSA: Businessinsider.com