Guvernul ceh trebuie să obţină 40-45 miliarde de coroane (2,12-2,39 miliarde dolari) prin majorări de impozite şi economii, pentru a respecta obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 4,8% din PIB în 2011, potrivit ministrului de Finanţe Eduard Janota, citat de Reuters. Conform declaraţiilor făcute de acesta, guvernul de la Praga intenţionează să majoreze impozitul pentru veniturile ridicate.

Executivul ceh va demisiona după alegerile de la sfârşitul lunii mai, dar formarea unei noi administraţii ar putea dura mai multe săptămâni sau chiar luni, astfel încât actualul ministru trebuie să ia cel puţin măsuri preliminare în vederea pregătirii bugetului anului viitor.

Janota a arătat că respectarea ţintei de deficit bugetar de 4,8% din PIB, aferentă anului viitor, este o prioritate absolută, fiind inclusă în programul de convergenţă înaintat Uniunii Europene.

Cehia a evitat o criză financiară gravă şi nu a fost nevoită să sprijine băncile, dar declinul economiei, din cauza reducerii exporturilor, a scos la iveală un deficit bugetar structural mare, neglijat în anii cu ritm ridicat de dezvoltare.

Janota a spus că nu vor fi majorate impozitele directe, cu excepţia celui pe veniturile ridicate.

Pentru acest an este anticipat un deficit bugetar de 5,3% din PIB.

SURSA: Mediafax