Agenţiile imobiliare de cartier au găsit o nouă breşă în piaţă pentru a-şi menţine activitatea pe timp de criză, după ce blocajul imobiliar i-a dus pe majoritatea la faliment. În acest moment, administrarea de imobile pentru Asociaţiile de Proprietari începe să devină o nouă practică printre agenţii.

„Am început activitatea pe partea de administrare odată ce imobiliarele au început să moară. Din această zonă avem un venit constant şi am observat că este o tendinţă în piaţă pe atragerea unor firme specializate în administrarea blocurilor“, a declarat pentru capital.ro Răzvan Petrişor, directorul general al Art Imob Grup.

Agenţia a început să ofere servicii de administrare din acest an şi până acum are în portofoliu circa 1.000 de apartamente din Bucureşti, de la 18 Asociaţii de Proprietari. Tarifele practicate de Art Imob sunt în funcţie de numărul de apartamente din bloc. Astfel, pentru imobile cu până la 50 de apartamente, tariful este de 10 lei/locuinţă, dar nu mai puţin de 350 de lei, plus TVA, pentru imobilele cu un număr de apartamente între 51 şi 150, tariful este de 8 lei/locuinţă, iar pentru cele până în 250 de apartamente, preţul practicat este de 6 lei/locuinţă.

„Una e să ai o firmă care să îţi dea factură contra serviciilor presatate şi alta e un bătrânel pe care trebuie să îl plăteşti şi nu îţi poate răspunde prompt solicitărilor. Plus că au fost cazuri de persoane fizice care erau administratori şi care au fugit cu banii, pe când o firmă e mai greu să facă aşa ceva. Avem angajaţi zece oameni: un tehnician, un contabil, un casier, oameni care plătesc furnizorii“, a menţionat Petrişor.

Aveţi grijă la încărcarea facturii

Aparent, costul de administrare pare mic, însă trebuie luat în considerare faptul că firmele care oferă astfel de servicii tind să încarce factura proprietarilor prin costuri colaterale, precum cele de salubrizare sau de reparaţii.

„Încurajez constituirea unor companii puternice în administrare, însă dacă preşedintele şi comitetul unei Asociaţii de Proprietari nu se organizează bine şi nu sunt activi, nu îi sfătuiesc să externalizeze administrarea. Problemele nu apar la tarife, care nu sunt mai mari, dar pot apărea din servicii conexe, precum salubrizarea sau reparaţiile curente. Te trezeşti că ai costuri mult mai mari cu acte în regulă“, a explicat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligi Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Acesta atenţionează proprietarii cu privire la companiile mari de administrare care au în spate firme de construcţii şi de salubrizare, a căror servicii sunt folosite pentru proprietăţile din portofoliu. „Comitetul unei asociaţii trebuie să păstreze ideea de licitaţie făcută de proprietari pentru a evita astfel de probleme“, a conchis Mereuţă.

Atestatul de administrator

Imaginea clasică a pensionarului care se ocupă şi de administrarea blocului în care locuieşte începe să se şteargă, deoarece persoanele care oferă astfel de servicii trebuie să deţină un atestat eliberat de primărie.

„Conform legii orice administrator trebuie să deţină un atestat eliberat în urma unor cursuri organizate de Ministerul Muncii, aici intervin deja problemele pentru persoanele fizice“, a menţionat Răzvan Petrişor.

Potrivit lui Mereuţă, media de vârstă a cursanţilor din acest domeniu a scăzut în ultima perioadă şi au apărut chiar persoane cu studii superioare care se specializează în administrarea de proprietăţi. Explicaţia este una singură: o astfel de activitate îţi poate aduce un salariu bun în condiţiile în care administrezi mai multe blocuri. Salariul de bază pentru un administrator persoană fizică este de circa 750 lei.

Criza nu iartă nici firmele de administrare

„De când a început criză e adevărat că nu prea mai sună telefonul, dar sunt mulţumit cu ce am deocamdată. Acum administrez un ansamblu rezidenţial şi cinci Asociaţii de Proprietari. Agenţiile imobiliare au intrat pe administrare de când nu mai merge treaba cu imobiliarele, însă nu oricine poate oferi servicii specializate“, a subliniat Marian Puiu, administratorul societăţii Nova Prest Building.

Acesta recunoaşte că serviciile de administrare oferite de o firmă specializată sunt mai mari decât în cazul unui administrator persoană fizică, motivul fiind serviciile în plus pe care le pune la dispoziţie companie. 

Nova Prest Building are un pachet standard de servicii care variază între 12 şi 15 lei/apartament şi în care sunt incluse serviciile curente precum ridicarea de la furnizori a facturilor, afişarea listelor de întreţinere, plata facturilor aferente locuinţei, prezentarea documentelor bancare preşedintelui şi depunerea acestora la bancă, se asigură contabilitatea asociaţiei şi serviciile juridice.
0-41189-tabel.jpg
SURSA: firme de administrare imobile din Bucureşti