Renunţarea la un produs electric sau electronic, fie că vorbim de revânzarea sau reciclarea acestuia, este o problemă cu o soluţie mult mai simplă decât s-ar crede.
Piaţa de electrice şi electronice din ţara noastră a depăşit pragul de două miliarde de euro anul trecut, conform datelor companiei GfK. Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a însumat 2,3 miliarde euro în 2015, o creştere de aproximativ 13% comparativ cu anul trecut. Românii cumpără produse electronice şi electrice noi, însă şi folosite. Pe site-uri precum okazii.ro sau
olx.ro există mii de anunţuri la electrice şi electronice. Pentru cei care au probleme în a vinde aceste produse soluţia este simplă. Spre exemplu, dacă ai de vânzare un telefon mobil sau o tabletă pe care vrei să le dai repede nu trebuie decât să urmăreşti preţul fixat de alţi utilizatori să stabileşti valoarea de piaţă şi să oferi sub preţul acestora. La fel de important este să oferi o descriere detaliată a produsului, fotografii de calitate şi un titlu care să atragă atenţia. Dacă nu ai timp sau încredere în astfel de site-uri, o alternativă sunt magazinele de retail second-hand. Unul dintre acestea este The Cashbox. Situat în Bucureşti, magazinul cumpără şi vinde produse electronice, noi sau second-hand. Cei care vor să scape de un produs fie el telefon, tabletă, televizor, calculator, boxe, căşti sau consolă, trebuie să meargă cu produsul în showroom. Aici va fi evaluat şi se va face o ofertă. În schimbul produsului se va elibera un document care va face dovada vânzării şi se achită banii. Produsele comercializate de The Cashbox sunt vândute cu factură şi garanţie, indiferent dacă sunt noi sau folosite.
Ce faci cu deşeurile electrice şi electronice
În cazul electrocasnicelor mari, precum frigidere, aragazuri sau electronice defecte precum calculatoare şi televizoare, locul acestora este în centrele de reciclare. În ţara, există mai multe organizaţii şi asociaţii care se ocupă cu reciclarea echipamentelor electrice şi electronice (EEE) precum Ecotic sau RoRec. Ecotic este prima organizaţie a producătorilor şi importatorilor de echipamente de electrice şi electronice din România, fondată în anul 2006. Conform datelor companiei, la nivelul anului 2015, un român deţine în medie 72 kg de Echipamente Electrice şi Electronice. Din acestea, 7,35 kg/persoană sunt debarasate ca Deşeu de Echipament Electric şi Electronic (DEEE). Maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare şi raportate la rezultatul naţional, 21% ajung la rude şi prieteni, iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare. Anul 2015 a fost marcat de o schimare legislativă DEEE, Ordonanţa de Urgenţă nr.5/2015, precum şi de pregătirile pentru o noua etapă în asumarea ţintelor de ţară şi îndeplinirea ratelor de colectare. Începând cu 2016, rata de colectare trebuie să depăşească 40%. Rata de colectare în România, anul trecut, a fost de peste 43%.
De ce trebuie să reciclăm aparatura veche
Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm. De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare. Deşeurile electrice şi electronice conţin gaze refrigerante precum CFC, HFC, HCFC. Acestea le regăsim în echipamentele frigorifice (inclusiv în spuma izolatoare) şi în spuma izolatoare a boilerelor. Substanţele ignifuge bromurate, care se găsesc atât în plăcile electronice cât şi în carcasele de plastic, nu se degradează în mediu. Expunerea pe termen lung la aceste substanţe poate duce la tulburări de memorie. Ele pot interfera şi în funcţionarea normală a glandei tiroide şi a sistemului hormonal uman.
Condensatori cu PCB – compuşi bifenili policloruraţi. Se găsesc în aparate mai vechi, fabricate până în 1987: maşini de spălat, echipamente frigorifice, maşini de spălat vase, hote, uscătoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lămpi, echipamente de copiat, unităţi de alimentare, ecrane. PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate. PCB afectează sistemul imunologic şi aparatul de reproducere al diferitelor mamifere sălbatice. Alte materiale dăunătoare sunt PVC – material plastic cu continut de clor, utilizat în unele electronice şi pentru izolarea cablurilor şi mercurul. Acesta este utilizat în lămpi şi becuri economice, în lămpile de retroiluminare a ecranelor LCD însă îl regăsim şi în baterii şi la aparatele vechi, în întrerupătoare şi relee. Mercurul afectează sistemul nervos şi rinichii.
În ţară, există mii de puncte de colectare, însă cei care nu au timp sau posibilitatea să se deplaseze pot intra pe site-ul RoRec şi vor fi contactaţi pentru ridicarea gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă a aparatelor electrice şi electronice.
72 de kilograme de EEE sunt deținune în casă, în România. 220 kg, în Italia, și 245 kg, în Franța