Afidele, sau păduchii plantelor, cum mai sunt cunoscute aceste insecte cu corpul moale, atacă un număr mare de plante, provocând pagube importante într-un timp foarte scurt. Acești dăunători au dimensiuni reduse și trăiesc în colonii pe partea inferioară a frunzei, pe vârfuri și lăstari. Afidele trăiesc de obicei pe plantele de exterior, dar pot „să distrugă” și plantele de interior, mai ales în timpul lunilor de iarnă. Solzii lor sunt aproape imposibil de observat, dar arată ca niște mici umflături pe suprafața frunzelor, în nuanțe maro sau gri. Express.co.uk arată cum puteți scăpa de acești dăunători.

Afidele au un ciclu de viață destul de complicat și așa se poate explica viteza cu care colonizează o plantă foarte repede. Durata ciclului de viață variază în funcție de specie, natura plantei gazdă și condițiile climatice, au explicat experții de la Essential Living.

„Este important să controlați dăunătorii plantelor de apartament cât mai repede posibil pentru a preveni răspândirea lor la celelalte plante. Metodele naturale sunt cele mai bune atunci când vine vorba de pesticide. Există multe remedii naturale, care funcționează perfect pentru controlul dăunătorilor plantelor de apartament”.

Ce daune provoacă afidele

Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Înțeapă cu trompele celulele frunzei și îi sug seva, ceea ce duce la scăderea capacității plantei de a se dezvolta. Totodată, păduchii plantelor pot transmite diverse boli plantelor pe care le atacă.

De exemplu, substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate duce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și determină inhibarea schimbului gazos, ceea ce afectează procesul de fotosinteză.

Izolați planta infestată pentru a preveni răspândirea

În primul rând, recomandă ei, izolați planta infestată pentru a preveni răspândirea la celelalte plante de apartament. De asemenea, asigurați-vă că vă monitorizați îndeaproape celelalte plante pentru a observa dăunătorii plantelor de interior timp de trei până la patru săptămâni. Odată ce planta este plasată departe de celelalte, ar trebui curățată zona cu apă cu săpun pentru a scăpa de orice dăunători de la suprafață.

De asemenea, este recomandat să sterilizați zona folosind alcool, ca precauție suplimentară, mai ales dacă aveți multe plante.

Folosiți săpun antibacterian

Experții recomandă: Acum spălați planta infestată cu săpun antibacterian sau puteți folosi un săpun lichid ușor, deoarece acesta poate ucide insectele. Unele săpunuri conțin degresanți și detergenți care pot dăuna plantelor sensibile, așa că aveți grijă la tipul de săpun pe care îl alegeți.

Încercați să tamponați ușor soluția cu apă și săpun pe plantă înainte de a o spăla complet. Luați un tampon de bumbac înmuiat în alcool și tamponați aceste insecte pentru a le ucide și a le îndepărta de pe plantă.

Cum pot fi protejate

Nu în ultimul rând, spălați ghiveciul și tăvița lui cu apă cu săpun, deoarece dăunătorii plantelor de apartament se pot ascunde cu ușurință sub marginea ghiveciului sau a tăvii. Dăunătorii plantelor de apartament ar trebui să dispară, dar este important să se evite infestările viitoare. Plantele de apartament pot fi protejate și cu ajutorul uleiului horticol sau cu o ceară cu ardei iute.