Deși somonul este considerat un aliment benefic unei nutriții sănătoase, putem să ne confruntăm cu aceeași problemă odată ce-l aducem în bucătărie: mirosul de pește. Vestea bună este că îl putem elimina printr-un truc extrem de simplu, scrie Southern Living.
Somonul este cea mai bună alegere când vrem o cină rapidă și sănătoasă. Este un pește versatil și poate fi pregătit în diferite moduri, fie simplu, cu ulei de măsline, lămâie și usturoi, fie cu un sos din ghimbir, sos de soia și miere.
Cei care îl gătesc frecvent știu că există o mare diferență între somonul proaspăt și cel alterat. Somonul alterat este moale și decolorat și emană un miros de pește puternic, aproape acru.
Și proaspăt, mirosul puternic de pește al somonului nu ne încântă. Odată ce este gătit și combinat cu un sos aromat, s-ar putea să nu mai observăm mirosul puternic de pește.
Cum scăpăm de miros
Dar, dacă vrem să ne asigurăm că scăpăm de miros, Cook’s Science oferă o soluție simplă: ținut în lapte timp de 20 de minute.
Înainte de a-l găti, înmuiați somonul în lapte timp de 20 de minute. Astfel, proteina din lapte se leagă de compușii care provoacă acel miros de pește, atenuând mirosul de pește sau lăsându-i un miros neutru.
Având în vedere că laptele este adesea folosit pentru a fragezi puiul, un proces similar de descompunere chimică ar putea avea loc și în timpul înmuierii peștelui în lapte.
Cei de la site-ul southernliving au încercat acest truc, punând în lapte bucăți de somon proaspăt și, ulterior, bucăți de somon congelate.
După ce somonul a stat 20 de minute în lapte. mirosul de pește de pe somonul proaspăt era complet inexistent. După dezghețarea somonului congelat, a apărut un miros ușor de pește, care aproape a dispărut după înmuierea în lapte. După ce au fost gătiți, și somonul proaspăt și cel congelat, nu au mai avut acel gust persistent de pește.